Domaći Ricotta sir

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k4315
Domaći Ricotta sir
Fotografije: Lenka
1 / 2
14/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
"Zašto da tražite rikota sir po marketima, napravite ga sami!"

Potrebni sastojci

  • mleko - 2 l
  • pavlaka za kuvanje - 240 ml
  • so - 1 kašičica
  • belo sirće - 1/4 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Obložite veliku cediljku slojem gaze i stavite preko velike posude.

Mleko i pavlaku za kuvanje ulijte u veliku posudu, dodajte so i zagrijte smesu na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući kako ne bi došlo do prženja. Pustite da se postupno zagreje na 90 stepeni.

Isključite vatru i ulijte sirće, vrlo lagano promešajte da se sjedini. Ostavite smesu da odstoji 10 minuta.

Smesu sipajte u cedilo obloženo gazom i ostavite da se ocedi u posudi 20 do 60 minuta.

Što duže pustite da se smesa cijedi, ricotta je gušća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: