Način pripreme
Najslađa i najlakša za sečenje je bundeva violina, nakon toga bela bundeva. Bundeva sa žutom korom je odgovarajuća za slana jela, zato što nije toliko slatka.
1. Bundevu dobro operemo, očistimo od semenki i isečemo na komade. Koru ne ljuštimo.
2. Komade bundeve poređamo u pleh za pečenje.
3. Dodajemo kompot od jagoda. Količina je onolika da nivo tečnostu bude manje od jednog prsta i samo donji deo komada bundeve je potopljen u kompot. Možete probati sa kompotom od višanja, dunja, kajsija, šljiva - takođe, pečena bundeva bude mnogo ukusna.
4. Komade bundeve posipamo šećerom.
5. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 160-180 stepeni. Proveravamo periodično da li tečnost nije isparila i ako je potrebno dodajemo još malo kompota.
6. 20-30 minuta kasnije, pleh možemo podići više u rernu da bi se bundeva lepo zapekla.
Ako ne postite, dodajte malo maslaca u bundevu dok se peče, bude mnogo ukusna.
7. Bundevu servirajte sa medom ili slatkom od jagoda, posutu orasima i ukrašenu voćem iz kompota. Dobijate raskošan, lagan desert.
Recept za pečenu bundevu sa jagodama možete napraviti takođe sa kompotom od dunja, bresaka, višnji, šljiva itd.