Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Kiš»Kiš sa spanaćem i sirevima

Kiš sa spanaćem i sirevima

Potrebitel#165452Potrebitel#165452
Šegrt
303169
Kiš sa spanaćem i sirevima
Fotografije: Potrebitel#165452
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Sjajan kiš sa hrskavom koricom i bogatim nadevom koji će osvojiti srca vaših gostiju!"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 250 g
  • maslac - 125 g, meki
  • voda - 3 kašike
  • jaje - 1 komad
  • so - 1 prstohvat
  • Za nadev
  • spanać - 400 g
  • mladi luk - 2 struka
  • jaja - 2 komada
  • sir - 150 g
  • topljeni sir - 50 - 60 g, dimljeni
  • kačkavalj - 100 g
  • pavlaka za kuvanje - 100 ml
  • prezle - 3 kašike
  • ulje
  • origano
  • muskatni oraščić
* merne jedinice

Način pripreme

Od sastojaka za testo se zamesi maslac testo koje se uvija u foliju i otavlja se u frižideru da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga se razvija u tanku koru (3-4 mm) i stavlja se u posudu za kiš sa nelipljivim dnom i prečnikom 24-36 mm, a po zidovima se oformi ivica visine 3-4 cm.

Izbuši se viljuškom, pokriva se sirovim bobom i peče se na 200 stepeni 15 minuta. Bob se sklanja i zapeče se još 4-5 minuta, ne treba da izgori i ostavlja se da se ohladi.

Ja koristim zamrznut spanać, on se ostavlja da se dobro odmrzne, iscedi se i iseče se. Koristimo svež, koji nije bejbi, blanšira se dva-tri minuta u vrućoj posoljenoj vodi, isplakne se hladnom vodom, iscedi se dobro i iseče se.

Ako je bejbi spanać, samo se opere i isecka. Spanać se dinsta zajedo sa isečenim mladim lukom u malo masnoće, nekoliko minuta i skloni se sa vatre.

Dodaju se namrvljeni sir, narendani dimljeni stopljeni sir i kačkavalj, dva umućena jaja, pavlaka za kuvanje i tri kašike prezli. Začinjava se biberom, origano i indijskim oraščićem, a ako je neophodno i solju.

Nakon što se dobro promeša, nadev se sipa preko ohlađene kore i kiš se peče 25-30 minuta na oko 180 stepeni. Pre nego što se servira, kiš sa spanaćem i sirevima se ostavlja da odstoji desetak minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: