Način pripreme
Testo za kiš napravite tako što u posudu prosejete brašno sa praškom za pecivo. Dodajte so, šećer i maslac u komadićima. Utrljajte prstima dok se ne formiraju mrve, nakon toga sipajte mleko - prvo 30 ml, a nakon što počnete da mesite, procenite da li treba da sipate još malo mleka dok se ne objedine mrve i ne formira glatko testo. Ne treba dugo da se mesi, niti da bude elastično.
Testo razvijte između dva lista papira za pečenje i prebacite ga u kalup za trt sa višim zidovima tako što se prethodno odlepili jedan list papira čija strana odlazi na dno i zidove kalupa (oni treba da budu gusto pokriveni testom). Posle odlepite i drugi list papira koji je odozgo.
Izbockajte viljuškom i pecite na 180 stepeni 10-15 minuta. Ako primetite da se kora podiže na mestima, otvorite rernu i ponovo izbockajte viljuškom.
Izvadite poluispečenu koru iz rerne i pripremite nadev za kiš:
Umutite jaja sa pavlakom, solju i crnim biberom.
U šerpici zagrejte mleko sa sitno seckanim spanaćem u njemu. Cilj je da mleko bude toplo, ali ne vrelo da se ne preseku jaja. Takođe i da omekša spanać.
Sipajte u umućena jaja sa pavlakom i dodajte polovinu narendanih sireva.
Sipajte smesu na koru i odozgo rasporedite ostali narendani emental i čedar.
Ubacite u rernu i pecite 20 minuta na 180 stepeni.
Kiš servirajte topao ili ohlađen, uvek je sjajan!
Ako vam se dopada ovaj raskošni kiš sa spanaćem, probajte i naše predloge za slani tart i kiš Loren.