Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Kiš»Kiš sa spanaćem, čedar sirom i ementalerom

Kiš sa spanaćem, čedar sirom i ementalerom

ažurirano:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k91917k
Kiš sa spanaćem, čedar sirom i ementalerom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Kiš servirajte topao ili ohlađen, uvek je sjajan!"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 180 g
  • kravlji maslac - 80 g
  • sveže mleko - 30 - 40 ml, hladno
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 1 prstohvat
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • za nadev
  • spanać - 60 g, bejbi, listovi
  • jaja - 4 komada
  • pavlaka za kuvanje - 100 ml
  • sveže mleko - 400 ml
  • čedar - 100 g
  • ementaler - 150 g
  • so - 1 kašičica
  • crni biber - 2 prstohvata, fino mleven
* merne jedinice

Način pripreme

Testo za kiš napravite tako što u posudu prosejete brašno sa praškom za pecivo. Dodajte so, šećer i maslac u komadićima. Utrljajte prstima dok se ne formiraju mrve, nakon toga sipajte mleko - prvo 30 ml, a nakon što počnete da mesite, procenite da li treba da sipate još malo mleka dok se ne objedine mrve i ne formira glatko testo. Ne treba dugo da se mesi, niti da bude elastično.

Testo razvijte između dva lista papira za pečenje i prebacite ga u kalup za trt sa višim zidovima tako što se prethodno odlepili jedan list papira čija strana odlazi na dno i zidove kalupa (oni treba da budu gusto pokriveni testom). Posle odlepite i drugi list papira koji je odozgo.

Izbockajte viljuškom i pecite na 180 stepeni 10-15 minuta. Ako primetite da se kora podiže na mestima, otvorite rernu i ponovo izbockajte viljuškom.

Izvadite poluispečenu koru iz rerne i pripremite nadev za kiš:

Umutite jaja sa pavlakom, solju i crnim biberom.

U šerpici zagrejte mleko sa sitno seckanim spanaćem u njemu. Cilj je da mleko bude toplo, ali ne vrelo da se ne preseku jaja. Takođe i da omekša spanać.

Sipajte u umućena jaja sa pavlakom i dodajte polovinu narendanih sireva.

Sipajte smesu na koru i odozgo rasporedite ostali narendani emental i čedar.

Ubacite u rernu i pecite 20 minuta na 180 stepeni.

Kiš servirajte topao ili ohlađen, uvek je sjajan!

Ako vam se dopada ovaj raskošni kiš sa spanaćem, probajte i naše predloge za slani tart i kiš Loren.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: