Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Keksići bikovo oko (Pasticcini Occhi Di bue)

Keksići bikovo oko (Pasticcini Occhi Di bue)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Keksići bikovo oko (Pasticcini Occhi Di bue)
Fotografije: marcheva14
1 / 5
30/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
20
"Pogledajte kako vas gledaju ove pastice bikovo oko - kako da ih čovek ne pojede"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • brašno - 250 g, belo
  • maslac - 100 g, na sobnoj temperaturi
  • smeđi šećer - 100 g, na sobnoj temperaturi
  • vanila - 2 kesice u prahu
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • nadev po izboru
  • slatko
  • krem
  • krem od lešnika
  • čokolada - oko 40 g za potapanje, dekoracija
  • KREM OD LIMUNA SA POMORANDŽOM
  • limun - 1 komad
  • pomorandža - 1 komad
  • šećer - 300 g
  • semolina - 2 supene kašike (ili fini griz, skrob) može i malo više
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

Ravan pleh, obložen papirom za pečenje.

U posudi viljuškom umutimo jaje i šećer. Dodajemo mekani maslac, lagano izgnječimo viljuškom da dobijemo sitne komade, dodajemo vnailu i brašno iz tri puta.

Rukama oblikujemo srednje tvrdo testo. Uvijamo folijom i ostavljamo 30 minuta u frižideru.

Hladno testo razvučemo na debljinu oko 5 mm. Da bi bilo lakše, možemo razvući i između dva papira. Sa odgovarjaućim kalupom sečemo krugove na željenu veličinu po izboru. Poređamo u pleh.

Drugi deo isečenih krugova isečemo i u sredini sa kalupom napravimo rupu. Broj isečenih celih krugova i onih sa rupom treba da bude jednak.

Preostalo testo ponovo sakupimo, ostavimo da se ohladi ako je potrebno i ponovo razvučemo i oblikujemo.

Pečemo na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Keksići treba da ostanu beli ili budu rumeni po ivicama.

Ostavljamo da se potpuno ohlade.

Donji deo keksa namažemo kremom po izboru /slatkom i pokrivamo drugim keksićem sa rupom u sredini. Pritiskamo lagano.

Rastopimo čokoladu i svaki keks potapamo do pola.

Poređamo na papir za pečenje dok se čokolada ne stegne.

Krem od limuna i pomorandže.

Citruse zajedno sa korom stavljamo u šerpu sa vrelom vodom na 1 minut. Izvadimo, isečemo i izvadimo semenke, isečemo na komade. Stavljamo u blender/secka i sameljemo na pire zajedno sa šećerom i semolinom.

Smesu izvadimo iz blendera i stavljamo u kaseorlu na umerneu vatru dok ne ispari tečnost. Treba da dobijemo težak krem, odgovarajući za premazivanje keksa.

Koristila sam dve vrste krema, krem od limuna i pomorandže i lešnika i čokolade, koji je gotov, ali sam u njega dodala i još 50 g mlevenih lešnika.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: