Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Ravan pleh, obložen papirom za pečenje.
U posudi viljuškom umutimo jaje i šećer. Dodajemo mekani maslac, lagano izgnječimo viljuškom da dobijemo sitne komade, dodajemo vnailu i brašno iz tri puta.
Rukama oblikujemo srednje tvrdo testo. Uvijamo folijom i ostavljamo 30 minuta u frižideru.
Hladno testo razvučemo na debljinu oko 5 mm. Da bi bilo lakše, možemo razvući i između dva papira. Sa odgovarjaućim kalupom sečemo krugove na željenu veličinu po izboru. Poređamo u pleh.
Drugi deo isečenih krugova isečemo i u sredini sa kalupom napravimo rupu. Broj isečenih celih krugova i onih sa rupom treba da bude jednak.
Preostalo testo ponovo sakupimo, ostavimo da se ohladi ako je potrebno i ponovo razvučemo i oblikujemo.
Pečemo na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Keksići treba da ostanu beli ili budu rumeni po ivicama.
Ostavljamo da se potpuno ohlade.
Donji deo keksa namažemo kremom po izboru /slatkom i pokrivamo drugim keksićem sa rupom u sredini. Pritiskamo lagano.
Rastopimo čokoladu i svaki keks potapamo do pola.
Poređamo na papir za pečenje dok se čokolada ne stegne.
Krem od limuna i pomorandže.
Citruse zajedno sa korom stavljamo u šerpu sa vrelom vodom na 1 minut. Izvadimo, isečemo i izvadimo semenke, isečemo na komade. Stavljamo u blender/secka i sameljemo na pire zajedno sa šećerom i semolinom.
Smesu izvadimo iz blendera i stavljamo u kaseorlu na umerneu vatru dok ne ispari tečnost. Treba da dobijemo težak krem, odgovarajući za premazivanje keksa.
Koristila sam dve vrste krema, krem od limuna i pomorandže i lešnika i čokolade, koji je gotov, ali sam u njega dodala i još 50 g mlevenih lešnika.