Način pripreme
Prvi način:
U kuhinjski robot stavite sve sastojke osim maslinovog ulja i napravite homogenu pastu. Nakon toga, u tankom mlazu dodajte maslinovo ulje uz neprestano mešanje.
Drugi način:
U avan stavite beli luk, bosiljak i so i izgnječite u finu pastu. Bademe izmrvite u srednje sitne komade, ali ih prvo ispecite lagano na tiganju, pa ih dodajte ih u bosiljak. Izgnječite sve ponovo. Dodajte smesu u sitno rendane sireve u posudi i dobro promešajte. U tankom mlazu dodajte maslinovo ulje uz mešanje.
Pesto je dobro da konzumirate dok je svež. Tada je ukus najbolji!
Po želji, pesto možete da čuvate u tegli. Prebacite pesto u teglu, dobro ga pritisnite kašikom i dodajte malo maslinovog ulja da pokrije pesto u sloju od 2-3 mm. Na ovaj način ćete sačuvati pesto da se ne pokvari.
Stavite pesto u frižider i koristite ga u okviru nekoliko nedelja, ali uvek se trudite da ga prekriva sloj maslinovog ulja pre nego što ga vratite u friužider.
Pestom možete da napunite i kalupe za led i da ga zamrznete.
Dodajte pesto u sveže skuvanu testeninu - po 2-3 kockice.
Pesto je veoma dobro uz različite vrste hrane - uz salate, pice, testeninu, meso i ribu. A veoma je korisno.