Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Pesto»Persto di Stefano

Persto di Stefano

Kostadin StefanoffKostadin Stefanoff
Početnik
6336
Persto di Stefano
Fotografije: Kostadin Stefanoff
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Ukupno
15 min.
"Danas pripremamo Pesto di Stefano i svi ste pozvani da ga probate - aromatično i lako za pripremu"

Potrebni sastojci

  • bosiljak - 100 g, svež
  • bademi - 80 g
  • tvrdi sirevi - 100 g (Parmezan, Pekorino, Grana Padano)
  • so
  • biber
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - oko 150 - 200 ml
  • muskatni oraščić - prstohvat, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Prvi način:

U kuhinjski robot stavite sve sastojke osim maslinovog ulja i napravite homogenu pastu. Nakon toga, u tankom mlazu dodajte maslinovo ulje uz neprestano mešanje.

Drugi način:

U avan stavite beli luk, bosiljak i so i izgnječite u finu pastu. Bademe izmrvite u srednje sitne komade, ali ih prvo ispecite lagano na tiganju, pa ih dodajte ih u bosiljak. Izgnječite sve ponovo. Dodajte smesu u sitno rendane sireve u posudi i dobro promešajte. U tankom mlazu dodajte maslinovo ulje uz mešanje.

Pesto je dobro da konzumirate dok je svež. Tada je ukus najbolji!

Po želji, pesto možete da čuvate u tegli. Prebacite pesto u teglu, dobro ga pritisnite kašikom i dodajte malo maslinovog ulja da pokrije pesto u sloju od 2-3 mm. Na ovaj način ćete sačuvati pesto da se ne pokvari.

Stavite pesto u frižider i koristite ga u okviru nekoliko nedelja, ali uvek se trudite da ga prekriva sloj maslinovog ulja pre nego što ga vratite u friužider.

Pestom možete da napunite i kalupe za led i da ga zamrznete.

Dodajte pesto u sveže skuvanu testeninu - po 2-3 kockice.

Pesto je veoma dobro uz različite vrste hrane - uz salate, pice, testeninu, meso i ribu. A veoma je korisno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: