Način pripreme
Italijanski slepljeni keksići Bivolje oko ili biscotti occhio di bue izazivaju mnogo simpatija, kako zbog toga što njihov oblik veoma podseća na dobre oči stoke, tako i zbog toga što su toliko dobri i jednostavni za pripremu.
Ovi brzi slepljeni kolačići imaju nesumnjivu prednost što mogu da se pune na mnogo različitih načina: slatkom, džemom, kremom, Nutelom. Princip keksića sa nadevom od peščanog testa uvek je jedan te isti.
Priprema testa:
Brašno prosejte sa prstohvatom soli, ređajte u udubljenje i dodajte jaje, šećer i maslac naseckan na kockice, sobne temperature. Dodajte i poslednji izrendani limun i smesu umutite viljuškom.
Odmah kada se jaje pomeša sa ostalim sastojcima, brzo izmešajte vrhovima svojih prstiju. Pazite da mnogo ne mesite testo za keksiće, inače će biti mrvljivi. Po potrebi možete dodati jednu do dve supene kašike hladne vode. Kada je testo gotovo, uvijte ga u streč foliju i ostavite ga u frižideru na pola sata.
U zavisnosti od vrste keksića koje želite da napravite, možete da začinite kolačiće izrendanom korom pomorandže, umesto limunom; ili prstohvatom vanile.
Priprema keksića:
Nakon odmora, oklagijom razvijte testo od maslaca na listu papira za pečenje kako biste dobili testo visine otprilike 5 milimetara.
Pomoću noža za sečenje (takođe i čašom možete) isecite diskove peščanog testa. Brzo obradite isečke, ostavite ih da se odmore u frižideru određeno vreme i nastavite da pravite diskove dok ne dobijete testo.
Sve keksiće stavite u tepsiju za pečenje i izbockajte sredinu (možete koristiti čep od flaše ili nešto slično). Pecite na 180 stepeni otprilike dvadeset minuta. Kada su kolutići dobro ispečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se u potpunosti ohlade.
Kada su se keksići ohladili, napunite ih po želji: slatkom od kajsija (klasični) ili drugim voćem; marmeladom od pomorandže ili limuna, pavlakom, Nutelom. Rasporedite nadev po celom keksiću i zatvorite ga onim sa rupicom u sredinu. Možete da dodate nadev dodavajući još odokativno nakon što se keksići zatvore. Po želji polovinu možete glazirati i čokoladom.
Na kraju, ukoliko želite, pospite šećerom u prahu i imate sjajan desert na italijanski način.