Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Ravna posuda za pečenje postavljena papirom za pečenje 40/30 cm.
1. U posudu se stavljaju jagode, šećer i voda. Ostavljaju se na umerenoj ringli da se krčkaju oko 20 minuta dok se ne dobije gusta smesa od jagoda. Kašika treba da ostavlja tragove po dnu posude. Sklanja se sa vatre i ostavlja se sa strane.
2. U posudi se promeša brašno, prašak za pecivo i so.
3. U velikoj posudi mikserom se umute jaja sa šećerom dok ne pobele. Dodaje se masnoća i u porcijama brašno na slaboj brzini miksera. Smesa se sipa u posudu za pečenje, pričemu se raspoređuje ravnomerno.
Peče se na 180 stepeni oko 12 do 15 minuta dok čačkalica ne bude suva, kad se probode kroz sredinu patišpanja.
3. U međuvremenu se priprema pamučna krpa, obilno posuta šećerom u prahu.
Odmah nakon što se izvadi patišpanj iz rerne, okreće se na krpu, sklanja se papir i pomoću krpe se uvija u rolat. Ostavlja se da se ohladi.
Krem:
1. U posudi se umute sir, šećer u prahu i vanila.
2. U drugoj posudi se umuti hladna pavlaka dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. Dve smese se ujedinjuju pomoću miksera na slaboj brzini.
Razvija se ohlađeni rolat i prvo se špatulom maže slatko od jagoda. Raspoređuje se svuda. Odozgo se maže pavlakom sa krem sirom u ponovo se uvija u rolat. Ostavlja se u frižideru oko 2 sata.
Nakon toga se posipa obilno šećerom u prahu i dekoriše se svežim jagodama.
Beleška: Ovaj patišpanj je predivne fine i vazdušaste strukture testa. U receptu kao nadev može da se koristi svakakvo sveže voće, ali ako se koriste sveže maline, treba da se pasiraju i nakon toga da se provuku kroz cediljku zbog semenki.
Dodala sam 50 g svežih borovnica, koje daju još lepši zasićeni kontrast bojama.