Način pripreme
Prvo pripremamo patišpanj kore, tako što razdvajamo žumanca od belanaca.
Žumanca mutimo sa šećerom 3-4 minute. U njih dodajemo so, vanilu i prethodno umućena u sneg belanca. Lagano mešamo rukom i postepeno dodajemo brašno kapiku po kaiku, tako što nastavljamo da mešamo.
Sipamo smesu u tri jednake tepsije koje smo prethodno pokreili papirom za pečenje. Ukoliko ne raspolažete s tri jednake tepsije, ispecite tri kore uzastopno u jednoj.
Kore pečemo na 200 stepeni po 10-12 minuta. Važno je da pazimo da ih ne prepečemo. Odvajamo gotove i već ohlađene kore od papira.
Za sirup prokuvamo vodu i šećer na rongli i kuvamo otprilike 10 minuta.
Za krem umutimo pavlaku sa šećerom i vanilom, dodajemo odjedanput maskarpone i mutimo još dve minute.
Stavljamo jednu koru na osnovu, ravnomerno je sirupiramo 1-2 kašike sirupa, obilno premazujemo 1/3 krema, odozgo malom kašikom na nekoliko mesta stavljamo žele od jagoda, stavljamo drugu koru, sirupiramo, premazujemo kremom, stavljamo žele, nakon toga stavljamo poslednju koru, sirupiramo i nehajno odozgo stavljamo krem u sredinu, tako što prosto sipamo kašikom.
Tortu sa pavlakom ne premazujemo kremom po perifernim i bočnim stranama, tako izgleda domaće i nemarno, ali i veoma simpatično. Ukrašavamo želeom od jagoda i izrendamo belu čokoladu odozgo.
Stavljamo u frižider na 2-3 sata i naša patišpanj torta sa želeom od jagoda i belom čokoladom je spremna da se iseče i servira.