Način pripreme
Failirani badem se zapeče na papiru za pečenje na 180 stepeni otprilike 10 minuta. U šerpu se stavlja voda, šećer i med. Meša se i ostavlja se na provri do 140 stepeni. Skida se sa vatre.
Brzo se umute belanca sa 1/2 supene kašike šećera. Dodaje se vrući sirup u tankom mlazu i nastavlja se sa mućenjem mikserom na maksimalnoj brzini dok se ne dobije čvrsta, sjajna i teška smesa. Dodaju se i pečeni i ohlađeni bademi i pažljivo se meša dok se ne dobije homogena smesa.
Naulji se kalup za torte sa pokretnim dnom prečnika otprilike 24 cm i stavlja se papir za pečenje, isečen po prečniku kalupa. Neka sa strane ima uši, da bi moglo lakše da se izvadi, nakon što se stegnuo nugat.
Smesa se sipa u kalup i zagladi se pomoću drugog papira za pečenje, zato što je snažno lepljiva za ruke. Može da se zagladi i veoma lagano navlažnjenim dlanovima ili navlaženjenom obrnutom kašikom. Ostavlja se na 1 noć u frižideru.
Obe vrste čokolade se istope na pari u posebnim posudama. Ostavljaju se da se temperiraju na sobnoj temperaturi.
Vadi se nugat, skida se papir i oštrim nožem se seče na komade proizvoljne veličine, trouglove ili trapez.
Stavlja se papir za pečenje u pljosnatu tepsiju sa rubićima sa strane, kako bi moglo lakše da se zahvata i vadi nugat. Kašikom se posipa prvo bela čokolada, a po njoj - crna, kružnim pokretima. Na njih se stavljaju komadi isečenog nugata, poređani proizvoljnim redosledom, posipa se neoguljenim celim bademima i ponovo se kašikom posipaju kružnim pokretima bela i crna čokolada.
Stavljaju se i drugi komadi i ponovo se posipaju kružnim pokretima obe vrste čokolade. Ostavlja se otprilike na 30 minuta u frižideru kako bi se stegla čokolada.
Nakon što se već stegla, nugat se ređa na odgovarajući poslužavnik.
Napomena: Dati recept je sa velikim količinama, zbog toga sam ih ja podelila na dva. Koristila sam električnu vagu, ali sasvim mirno mogu da se zaokruže gramaže.
Za pripremu sirupa važno je da se koristi kuhinjski termometar kako bi mogla da se izmeri tačna temperatura ključanja sirupa - 140 stepeni. Ako ne postoji takav, trebalo bi da smesa vri 7 minuta na srednjoj temperaturi na ringli. Radi objašnjenja: od 9 stepeni na ringli, ja sam pripremala na 6 stepeni.
Filirani badem sam zapekla na ringli u velikom pljosnatom tiganju dok se nije dobila prijatna i malo jača boja, tako što sam neprestano mešala drvenom kašikom.
Koristila sam i italijansku čokoladnu belu/crnu kuvertiru bez glutena, Zaininu.
Radi se brzo, zato što je nugat mekan i lako se topi u rukama od njihove toplote.
Obavezno se drži u frižideru, kada je definitnivno gotov.
Izuzetno ukusan, veoma mekan sa bogatim ukusom oguljenog i prepečenog badema i hrskave čokolade.