Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od oraha»Torta Garaš sa belom čokoladom i pavlakom

Torta Garaš sa belom čokoladom i pavlakom

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Torta Garaš sa belom čokoladom i pavlakom5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Omiljena Garaš torta, ali ovaj put pripremljena sa belom čokoladom - zadovoljstvo je još veće"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 8 komada, belanca
  • orasi - 330 g, mleveni
  • šećer - 240 g
  • za krem
  • čokolada - 300 g, bela
  • pavlaka - 300 g, mlečna, tečna
  • maslac - 100 g
  • za glazuru
  • čokolada - 400 g, bela
  • ulje - 3 supene kašike
  • sveže mleko - 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Umutimo belanca u posudi dok se ne zgusnu, postepeno dodajemo šećer.

U gotova belanda dodajemo orahe i pažljivo promešamo.

Da bismo dobili jednake kore, pripremamo 3 posudice i podelimo smesu ravnomerno.

Ugrevamo rernu na 180 stepeni.

Za to vreme sipamo jednu smesu iz posudica u kalup za tortu, namazan maslacem i posut brašnom.

Stavljamo u rernu i pečemo 7-8 minuta, pazimo da ne prepečemo koru, zato što se može izlomiti.

Vadimo koru i ostavljamo na metalnu rešetku da se ohladi.

Isto radimo i sa preostale 2 kore.

Dok se kore za tortu hlade, prirpemamo krem na sledečei način.

U posudu sipamo pavlaku i čim provri skidamo sa vatre.

U drugu posudu izmrvimo čokoladu, sačekamo malo i prelivamo sa malo hladne pavlake. Ostavljamo tako oko 2 minuta i onda mešamo dok ne dobijemo glatku smesu, nakon toga dodajemo maslac i mešamo ponovo dok se ne rastopi.

I njega ostavljamo da se potpuno ohladi.

Počinjemo da sastavljamo garaš tortu, stavljamo prvu koru, namažemo kremom i stavljamo drugu.

Tako ponovo krem i poslednja kora.

Završavamo kremom, namažemo i sa strane i stavljamo u frižider.

Ovde je trenutak da kažem da ostavljamo od krema za ukras i sa strane i samu tortu.

Ako se krem razlije, nemojte se plašiti, izvadite tortu i spatulom vratite na mesto čokoladu koja se razlila.

Nakon što izađemo na kraj sa razlivenom čokoladom, stavljamo u frižider ponovo na 2-3 sata.

Dolazi red na glazuru.

Glazuru prirpemamo tako što na pari rasopimo čokoladu i ulje. Ostavljamo da se potpuno ohladi i tek onda prelivamo tortu od oraha.

Stavljamo u frižider na 2 sata.

Nakon toga vadimo i posipamo braon čokoladom i uz pomoć čačkalice za zube oblikujemo figurice.

Uz pomoć ljuštilice isečemo belu čokoladu da dobijemo ljuspice i pažljivo sipamo sa strane na tortu, ptiriskamo pažljivo rukom da se zadrže.

Ponovo stavljamo u frižider garaš tortu sa belom čokoladom i pavlakom, ali ovog puta na jednu noć.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
51
40
30
20
11
Oceni: