Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Medena torta»Medena torta sa pavlakom i tečnom čokoladom

Medena torta sa pavlakom i tečnom čokoladom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Medena torta sa pavlakom i tečnom čokoladom
Fotografije: Maria Simova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
16
"Svaki zalogaj medene torte se topi u ustima i tera te da želiš još i još"

Potrebni sastojci

  • za medene kore
  • jaja - 2 komada
  • med - 4 supene kašike, tečni
  • šećer - 150 g
  • maslac - 50 g, rastopljen
  • sveže mleko - 50 ml
  • soda bikarbina - 1 kašičica, ravna
  • brašno - oko 500 g
  • za krem
  • tečna pavlaka - 200 ml
  • kisela pavlaka - 600 g
  • šećer u prahu - 6 supenih kašika
  • kora od pomorandže - od 1 pomorandže
  • tečna čokolada - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremom testa za kore, u šerpu dodajte umućena jaja, šećer, rastopljeni maslac, med, sveže mleko i sodu. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu i stavite na vatru da se ugreje. Mešajte neprestano dok smesa ne postane medene boje.

Skinite šerpu sa vatre i ostavite da se ohladi 4-5 minuta. Dodajte prosejano brašno u etapama, mešajte koliko je moguće. Prebacite smesu na brašnom posutu radnu površinu i zamesite meko testo koje se ne lepi po rukama.

Podelite testo na 7 loptica jednake veličine. Svaku lopticu razvucite na papiru za pečenje, posutom sa malo brašna, na tanak okrugao list.

Pecite koru, stavite je u pleh, a pleh u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni oko 5-6 minuta dok ne dobije lepu zlatnu boju (nemojte da prepečete).

Ako je potrebno isecite koru uz pomoć velike tacne da je oblikujete. Tako uradite sa svih 7 kora. Ostavite da se ohladi i jednu od njih izmrvite i sameljite krupnije u blenderu.

U posudi mikserom umutite tečnu pavlaku na mekan krem. Dodajte kiselu pavlaku, šećer u prahu i rendanu koru od pomorandže, dobro promešajte.

Sastavite medenu tortu - ređajte koru, krem od pavlake i nekoliko kašika eurokrema tu i tamo. Na kraju završite kremom i pospite medenim mrvicama.

Ovako oblikovanu medenu tortu stavite u frižider ne manje od 6 sati da omekša.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: