Način pripreme
Rernu zagrejati na 220°C.
Pomešati harisu, cimet, kumin, đumbir i maslinovo ulje, pa većim delom ove smese premazati šargarepu i cveklu, položiti ih na pleh obložen papirom za pečenje, posoliti, pobiberiti i karamelizovati u rerni oko 40 minuta, a poslednjih 15 minuta dodati leblebije, umešane u preostali deo mešavine začina, posoliti i vratiti u rernu.
Proso oprati, dobro ocediti i tostirati u šerpi oko 5 minuta da zamiriše, sipati 2 1/2 šolje vode, kuvati 20 minuta, skloniti sa ringle i kada upije preostalu tečnost, viljuškom rastresti kuvana zrna.
Umešati oprano suvo grožđe, limunov sok, ekstra devičansko maslinovo ulje, seckani peršun i promešati.
Poslužiti karamelizovano povrće i leblebije sa pilavom od prosa, poprskati sa još malo limunovog soka i maslinovog ulja i posuti seckanim peršunom.
Jesti dok je toplo.