Način pripreme
Očistimo kruške, isečemo ih na polovine i poređamo u plitku vatrostalnu posudu i pospemo sokom od limuna, da ne postanu braon.
Zagrevamo rernu na 180 stepeni i stavljamo posudu za pečenje, kada preko kruki stavljamo tri kašike konjaka i pokrivamo folijom.
Pečemo 15 minuta dok kruške ne omekšaju, nakon čega ih ohladimo. Pravimo testo od brašna i soli, nakon čega pispamo mlevenim bademima. Dodajemo postepeno šećer, dva žumanca i maslac. Zamesimo malo, uvijamo u foliju i stavljamo u frižider na 30 minuta.
Polovinu testa razvijamo i prebacujemo u odgovarajuću malu posudu za pečenje.
Preko te kore poređamo oceđene kruške, razvijamo preostalo testo, a u sredini isečemo krug prečnika 5 cm. Pokrivamo kruške ovom korom, mažemo je sa malo vode i šećera.
Pečemo na 200 stepeni oko 30 minuta.
Odvojeno mutimo pavlaku da se zgusne, nakon toga dodajemo tečnost od isceđenih kruški i preostale dve kašike konjaka. Mešamo dobro i sipamo u sredinu dok je vruć voćni kolač.
Voćna pita sa kruškama i konjakom je gotova.