Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Milibrot»Milibrot sa konjakom i suvim grožđem

Milibrot sa konjakom i suvim grožđem

Kristian AleksandrovKristian Aleksandrov
Guru
369602k139
Milibrot sa konjakom i suvim grožđem
Fotografije: Kristian Aleksandrov
1 / 2
06/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Milibrot sa konjakom i suvim grožđem - vreme je da se zasladite"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g
  • jaja - 6 komada
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 5 supenih kašika
  • maslac - 100 g
  • ulje - 50 ml
  • kvasac - 11 g, suvi
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • kora limuna - 1 kašičica, izrendana
  • konjak - 1 kašičica
  • suvo grožđe - 100 g
  • Za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašičica
  • Za posipanje
  • šećer
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejemo sveže mleko u njega dodajemo kvasac, 2 supene kašike šećera i 1 supenu kašiku brašna. Izmešamo, pokrivamo i ostavljamo sa strane na 15 minuta.

Sipamo brašno u duboku posudu i oblikujemo udubljenje.

Lagano mutimo jaja sa šećerom i sipamo u udubljenje. Dodajemo konjak, vanilu, koru limuna, 1/2 istopljenog maslaca /drugi deo ostavljamo za nakon toga/ i smesu sa kvascem. Mesimo glatko milibrot testo i ostavljamo ga na 2 sata da nadođe.

Nakon toga ga ponovo mesimo tako što mažemo ruke uljem dok ono ne uđe u testo. Pokrivamo i ostavljamo na 40 minuta da još nadođe.

Nadošlo testo delimo na 6 lopti. Svaku razvijamo u koru i premazujemo s malo ostalog maslaca /treba da bude istopljen/. Posipamo suvim grožđem, pokrivamo drugom korom, mažemo maslacem, posle posipamo suvim grožđem i tako - sve kore.

Milibrot uvijamo u rolat i stavljamo u duboku usku tepsiju obloženu papirom za pečenje. Tako ostavljamo na 20 minuta.

Odozgo premazujemo uvijeni milibrot sa smesom od umućenog žumanca i svežeg mleka. Posipamo kristal šećer.

Pečemo milibrot u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 20 minuta, nakon toga pojačavamo temperaturu na 180 stepeni i pečemo još 20 minuta.

Ukusni milibrot sa konjakom i suvim grožđem je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: