Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Tanak hleb»Ravan libanski hleb sa koricom od začinskog bilja (Mankoush)

Ravan libanski hleb sa koricom od začinskog bilja (Mankoush)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ravan libanski hleb sa koricom od začinskog bilja (Mankoush)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Raskošan libanski hleb koji jedemo bez glavnog jela, a za koricu sa začinskim biljem nemamo reči"

Potrebni sastojci

  • brašno - 320 g
  • kvasac - 12 g, svež ili 5 g suvog
  • voda - 200 ml
  • maslinovo ulje - 85 ml + za premazivanje ruku i pleha
  • so - 1 kašičica
  • začin - 4 kašičice Zatar
  • belanca - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kvasac rastvorite u mlakoj vodi i ostavite 5 minuta - nije potrebno da nadođe, nego je dovoljno da se stvore mehurići po površini, što je indikaicja da počinje da se aktivira.

2. U tečnost sipajte brašno, 55 ml , 55 ml maslinovog ulja i mutite mikserom sa nastavcima za testo, pošto je meko i lepljivo i ne mesi se rukama.

Dodajte so i ponovo premesite mikserom kratko. Ostavite testo da nadođe 30 minuta ili dok se ne udvostruči.

3. Pleh prečnika 26/30 cm namažite obilno maslinovim uljem. Nadošlo testo sipajte u nju i namazanim dlanovima rasporedite na ravan sloj. Ostavite još 30 minuta.

4. Od preostalih 30 ml maslinovog ulja, belanca i 4 kašičice miksa začina (zatar) napravite gustu i aromatičnu pastu sa kojom namažete površinu ravnog hleba.

Možete četkom, nemojte pritiskati.

5. Arapski hleb pecite 20-25 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.

Servirajte dok je još topao i isečen na kockice.

Prijatno sa libanskim ravnim hlebom sa koricom od začinskog bilja (Mankoush)!

*Zatar možete sami prirpemiti tako što pomešate majčinu dušicu, origano, čubar, sumak, so i susam. Izgnječite malo u avanu sa maslinovim uljem da začini puste aromu i da se dobro pomešaju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: