Način pripreme
Ovaj recept je za ljude koji su netoletantni na gluten, i ne samo.
Idealni su za podlogu za picu.
Sastojci su za oko 6-8 komada prečnika oko 20 cm.
Pomešamo kiselo mleko sa sodom i praškom za pecivom. Promešamo. Dodajemo vodu i stavljamo so i brašno. Važno je brašno dodajemo postepeno i uz neprestano mešanje zato što lan upija mnogo vode i postoji opasno opasnost da testo postane mnogo tvrdo.
Kada dostignemo konsistenciju gušću od testa za keks, ostavljamo sa strane 5-6 minuta, zato što će se za to vreme dodatno zgusnuti.
Nakon toga počinjemo da oblikujemo pogačice. Na glatku površinu sipamo kukuruzno brašno i uzimamo laneno testo - količina manja od loptice za tenis. Uvaljamo u kukuruzno brašno da se ne lepi i na brašnom posutu radnu površinu i rukama počinjemo da oblikujemo krug prečnika oko 20 minuta debljine 3-4 mm.
Pečemo u ugrejanom tiganju sa dnom koje se ne lepi, bez masti.
Vreme pečenja je obično oko 5-6 minuta sa svake strane, nakon toga ostavljamo na krpu, da se ohladi dobro pre nego što stavimo u kesu.
Sa ovim pogačicama, ljudi koji iz nekih razloga izbegavaju sastojke sa glutenom, lakše prihvataju nedostatak tradicionalnog hleba.