Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Makedonska ljutenica

Makedonska ljutenica

IlariaIlaria
Šef kuhinje
44112531
Makedonska ljutenica1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
170 min.
Porcije
15
"Da li makedonska ljutenica može da se posluži obavezno sa makedonskom kobasicom ili se može samo namazati na hleb?"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 4 kg
  • paprika - 3 kg, crvena
  • beli luk - 1 glavica
  • sirće - 100 ml
  • lovorov list - 3 komada
  • peršun - 1 veza
  • mirođija - 1 veza
  • piment - 20 zrna, mleven
  • ulje - 250 ml
  • šećer - 150 g
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Paprike ispecite i oljuštite. Zatim ih isecite na komadiće, kao i paradajz. Isipajte ih u odgovarajuću posudu i stavite ih na ringlu. Kada smesa proključa, dodajte so, sirće, šećer i ulje.

Nakon 10 minuta dodajte mleveni biber i lovorov list. Kuvajte dok voda ne ispari. Zatim dodajte iseckanu mirođiju i peršun, iseckane čenove belg luka i piment.

Nastavite da kuvate na tihoj vatri, mešajući sve vreme. Kada sklonite sa vatre i ohladite ljutenicu, isipajte je u tegle, zatvorite i sterilišite 25 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: