Način pripreme
Dobro očistimo skušu od glave, repa i peraja. Iseckamo na komade, debljine otprilike 2 cm. I stavljamo u posudu sa ledom i vodu i 100 mililitara sirćeta. Ostavljamo u frižideru na 2-3 sata da se nakisne.
Za to vreme na sitno rende narendamo crvenu cveklu, koru limuna od 1 limuna, iscedimo i limun i naseckamo strukiće vezice mirođije.
Sve sameljemo u pasatoru da se pretvori u kašu, nakon čega pomešamo sa solju. U tepsiji stavljamo red soli, red ribe. Tako odstoji 12 sati u frižideru.
Zapržimo ulje, tako što u njega naseckamo 1 oljuštenu i očišćenu jabuku dok blago ne porumeni. Kada se ulje malo ohladi, stavljamo piment (3-4 zrna), lovorov list (2-3 lista) i crni biber (8-10 zrna) i ostavite ulje da odstoji sa njima na 1 veče.
Narednog dana očistimo ribu od kostiju i skinite kožu, isperemo je vodom i ostavljamo da se ohladi. Vadimo jabuke iz ulja i začinite. Ostali deo mirođije naseckamo i stavljamo u ulje.
Sečemo drugi limun na kolutiće i ređamo u teglu red skuše, krišku limuna i zalivamo uljem pazeći da ne ostaje vazduh u tegli. Nakon 5-6 dana u frižider marinirana riba je gotova. Prijatno!
Marinirana skuša u teglama je ukusno meze i za zimske dane je veoma odgovarajuća.
Pogledajte takođe kako se usoljava skuša, kako se suši skuša u kućnim uslovima i saznajte kako da napravite klasiku - vejanu skušu!