Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Slatke pitice sa musom od jabuka

Slatke pitice sa musom od jabuka

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841002k240
Slatke pitice sa musom od jabuka
Fotografije: Ivelina
1 / 3
11/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Odličan početak ili nastavak dana sa slatkim piticama sa musom od jabuka"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 7 komada
  • limun - 1
  • cimet - 1 štapić
  • vanila - 1 štapić
  • braon šećer - 4 supene kašike (alternativno med ili agava)
  • voda - 100 ml
  • pavlaka - 3 supene kašike kisela ili tečna
  • kore - oko 8 listova
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo operite dobro jabuke. Možete oljuštiti ili koristiti sa korom. Izvadite unutrašnjost i sitno iseckajte jabuke. Stavite malo soka od limuna na isečene jabuke da sprečite da potamne.

Ostavite oljuštene i isečene jabuke i 100 ml vode u šerpi. Dodajte vanilu i štapić cimeta u jabuke.

Pokrijte šerpu poklopcem i ostavite da se krčka 8-10 minuta. Mešajte s vremena na vreme, ali nemojte zaboraviti odma da ponovo zatvorite poklopac da ne ispari previše tečnosti.

Možete pripremati jabuke u miktotalasnoj 5 minuta ili prosto da kuvate na vatri dok ne omekšaju! Ako volite da sos od jabuka bude sa krupnijim komadićima, možete skinuti šerpu nekoliko minuta ranije sa vatre i koristiti bez gnječenja.

Kad jabuke omekšaju izvadite vanilu i štapić cimeta iz šerpe. Za zaslađivanje možete koristiti sirup od agave (oko 4 supene kašike). Na kraju možete izgnječiti sos od jabuka i ostaviti da se ohladi pre nego što napunite pitice.

Možete, ako želite dodati 2 supene kašike pavlake u gotove jabuke, za još bolji ukus! Ugrejte rernu na 180 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.

Pripreite kore za 10 pitica sa 4 sloja kora za svaku i rasporedite maslac za premazivanje kora. Odvijte 4 lista. Pokvaite kuhinjsku krpu vodom, rasporedite preko ravne površine i stavite suvu krpu na nju.

Odozgo stavite prvi sloj kora i namažite sa malo rastopljenog maslaca. Brzo stavite drugi list kora i tako sa četiri lista.

Isecite nožem namazane kore na 10/12 cm ivice dok ne dobijete 10 koamda i rasporeite malo smese od jabuka na donju polovinu svakog parčeta. Savijte u kalup na trouglove i pažljivo uvijte slatke pitice.

Stavite pitice sa musom od jabuka u pleh za pečenje i pecite u prethodno ugrejanoj rerni oko 15-20 minuta dok ne porumene i postanu hrskave.

Nakon što se ispeku, ostavite pitice sa musom od jabuka da se kratko ohlade na plehu za pečenje i pospite šećerom u prahu pre serviranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: