Način pripreme
Prvo operite dobro jabuke. Možete oljuštiti ili koristiti sa korom. Izvadite unutrašnjost i sitno iseckajte jabuke. Stavite malo soka od limuna na isečene jabuke da sprečite da potamne.
Ostavite oljuštene i isečene jabuke i 100 ml vode u šerpi. Dodajte vanilu i štapić cimeta u jabuke.
Pokrijte šerpu poklopcem i ostavite da se krčka 8-10 minuta. Mešajte s vremena na vreme, ali nemojte zaboraviti odma da ponovo zatvorite poklopac da ne ispari previše tečnosti.
Možete pripremati jabuke u miktotalasnoj 5 minuta ili prosto da kuvate na vatri dok ne omekšaju! Ako volite da sos od jabuka bude sa krupnijim komadićima, možete skinuti šerpu nekoliko minuta ranije sa vatre i koristiti bez gnječenja.
Kad jabuke omekšaju izvadite vanilu i štapić cimeta iz šerpe. Za zaslađivanje možete koristiti sirup od agave (oko 4 supene kašike). Na kraju možete izgnječiti sos od jabuka i ostaviti da se ohladi pre nego što napunite pitice.
Možete, ako želite dodati 2 supene kašike pavlake u gotove jabuke, za još bolji ukus! Ugrejte rernu na 180 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
Pripreite kore za 10 pitica sa 4 sloja kora za svaku i rasporedite maslac za premazivanje kora. Odvijte 4 lista. Pokvaite kuhinjsku krpu vodom, rasporedite preko ravne površine i stavite suvu krpu na nju.
Odozgo stavite prvi sloj kora i namažite sa malo rastopljenog maslaca. Brzo stavite drugi list kora i tako sa četiri lista.
Isecite nožem namazane kore na 10/12 cm ivice dok ne dobijete 10 koamda i rasporeite malo smese od jabuka na donju polovinu svakog parčeta. Savijte u kalup na trouglove i pažljivo uvijte slatke pitice.
Stavite pitice sa musom od jabuka u pleh za pečenje i pecite u prethodno ugrejanoj rerni oko 15-20 minuta dok ne porumene i postanu hrskave.
Nakon što se ispeku, ostavite pitice sa musom od jabuka da se kratko ohlade na plehu za pečenje i pospite šećerom u prahu pre serviranja.