Način pripreme
Leblebija je najbolje da bude oljuštena, da bi bilo sasvim glatko. Ako koristite običnu, najbolje da kad se skuva i ohladi da je oljuštite.
Najlakše je da uzmete po malo od kuvanih leblebija i trljate dlanovima brzim pokretima. Ljuspice se odvajaju i ostaje samo oljuštena leblebija. Tako uradite malo po malo sa svim leblebijama.
Ali čak i da ne ljuštite leblebije za ovaj recept, biće dobar, jedino prilikom mlevenja neće biti toliko glatko, nego će imati komade ljuspica.
Leblebiju potopite prethodne noći, drugog dana kuvajte.
Kad se potpuno ohladi, sameljite u secu. Potrebno je s vremena na vreme da prekidate i da otvarate kako biste gurnuli na dno sa ivica, dok se ne samelju sve leblebije. Pred kraj, ako je potrebno možete dodati 1 supenu kašiku vode iz kuvanja leblebija da bi se sve dobro samlelo i da smesa bude glatka i homogena.
Mlevenu leblebiju premestite u posudu. U nejga dodajte preostalo sastoje i zajedno promešajte dok ne dobijete gustu smesu, ali ne dovoljno suvu za oblikovanje testa.
Čokoladu isecite na male komade i dodajte u smesu.
Ugrejte rernu na 180 stepeni.
U mali namazani pleh rasporedite smesu, pritiskajte prstima da bude svuda ravno.
Pecite čokoladni kolač oko 20-25 minuta, dobro je prvo nekoliko minuta samo na donjem grejaču, posle uključite i gornji.
Kad paj bude gotov, ostavite bar 5-10 minuta da se ohladi i nakon toga možete samostalno servirati sa nekim topingom (na primer od karamele), šlagom ili kuglom sladoleda od vanile.