Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Uvrnuta pogača sa čokoladom

Uvrnuta pogača sa čokoladom

Zlatina JelyazkovaZlatina Jelyazkova
Pomoćnik kuvara
44759834
Uvrnuta pogača sa čokoladom
Fotografije: Zlatina Jelyazkova
1 / 6
17/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Čim je ova uvrnuta pogača sa čokoladom, ništa drugo nije bitno, pravimo je odmah"

Potrebni sastojci

  • jaje - 1 komad
  • šećer - 100 g
  • ulje - 50 ml
  • kiselo mleko - 100 ml
  • voda - 50 ml
  • brašno - 500 - 600 g
  • kvasac - 1/2 kocke
  • vanila - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Za slatku pogaču se prvo kvasac rastvara sa malo vode i jednom kašičicom šećera.

Kiselo mleko se muti sa vodom.

Brašno se proseje. Pravi se udubljenje i sipaju se jaje, kavas, vanila, ulje i šećer. Počinje da se mesi testo i postepeno se dodaje umućeno mleko. Zamešeno testo se ostavlja da naraste i udvostruči svoj obim.

Kada je gotov, razvija se na nabrašnjenoj površini i maže se tečnom čokoladom. Uvija se kao čokoladni rolat.

Podelimo ga na dva dela. Svaki deo se seče na pola i pravi se kao pletenica. Dobijene dve pletenice se stavljaju u posudu sa papirom za pečenje. Ostavlja se ponovo da uvdostruči svoj obim.

Pečemo pogaču sa čokoladom u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta.

A da znate samo kako miriše uvrnuta pogača sa čokoladom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: