Način pripreme
Stavljam kvasac u toplo sveže mleko sa prstohvatom šećera i malkice brašna kako bi se aktiviralo. U posudu sa brašnom dodajem šećer, so i pavlaku sa jajetom umućenim u njoj.
Stavljam aktivirani kvasac i dobro mešam kašikom, dobija se gusto lepljivo testo, ako je potrebno vi treba da procenite da dodate još malo brašna, zavisi od veličine jajeta i vrste brašna.
Pokrivam providnom folijom i ostavljam na sat vremena da nadođe.
Zatim prebacujem naraslo testo na radnu površinu posutu brašnom i lagano premesim, oblikujem loptu i ostavljam da još malo odmori - oko 10 minuta.
Nakon toga razvijam u tanku koru i polovinu nje sečem na trake, a u nenarezani deo stavljam izlomljenu čokoladu - 50 grama.
Uvijam u rolat sa strane čokolade ka trakama i nakon toga stavljam u malu tepsiju prečnika otprilike 20 cm, pokrivam providnom folijom i ostavljam na pola sata da nadođe.
Nakon toga pogaču mažem umućenim žumancem i odozgo stavljam još malo maslaca.
Slatku pogaču pečem u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 20 minuta.
Pogača sa čokoladom i tečnom pavlakom je gotova.