Uvrnuta pogača

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
323109216
Uvrnuta pogača
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
5
"Em je uvrnuta, em je strašno vazdušasta"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • sveže mleko - 200 ml
  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 150 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 1/4 - 1/3 kocke (10 - 14 g)
  • maslac
  • žumanca - za mazanje
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se proseje sa solju. Pravi se udubljenje u sredini i u njega se stavlja kvasac razmućen sa svežim mlekom, kiselom mleko i šećer umućen sa jajima.

Zamesi se testo koje se deli na tri dela i razvija se u tri kore, od kojih se svaka maže obilno istopljenim maslacem.

Stavljaju se jedna na drugu, razvlače se u kvadrat i suprotni uglovi se presavijaju ka sredini, pa se uvija u rolat.

Odvaja se malo parčence za ukras, a preostalo testo se seče na dva dela oštrim nožem posutim brašnom. Svaki se uvrće i razvlači.

Uvijaju se u puža i stavljaju se u posudu za pečenje namazanu maslacem i posutu brašnom.

Od izdvojenog parčeta testa se oblikuje klas žita ili druga figura kojom se pogača ukrašava.

Ostavlja se da naraste na toplom i kad se podigne maže se umućenim žumancetom. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni 10 minuta.

Temperatura se smanjuje na 195 stepeni i peče se još 25 minuta. Ispečen hleb se okreće na rešetku i ostavlja se da se ohladi.

Uvrnuta pogača je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: