Način pripreme
Brašno se proseje sa solju. Pravi se udubljenje u sredini i u njega se stavlja kvasac razmućen sa svežim mlekom, kiselom mleko i šećer umućen sa jajima.
Zamesi se testo koje se deli na tri dela i razvija se u tri kore, od kojih se svaka maže obilno istopljenim maslacem.
Stavljaju se jedna na drugu, razvlače se u kvadrat i suprotni uglovi se presavijaju ka sredini, pa se uvija u rolat.
Odvaja se malo parčence za ukras, a preostalo testo se seče na dva dela oštrim nožem posutim brašnom. Svaki se uvrće i razvlači.
Uvijaju se u puža i stavljaju se u posudu za pečenje namazanu maslacem i posutu brašnom.
Od izdvojenog parčeta testa se oblikuje klas žita ili druga figura kojom se pogača ukrašava.
Ostavlja se da naraste na toplom i kad se podigne maže se umućenim žumancetom. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni 10 minuta.
Temperatura se smanjuje na 195 stepeni i peče se još 25 minuta. Ispečen hleb se okreće na rešetku i ostavlja se da se ohladi.
Uvrnuta pogača je gotova.