Način pripreme
Božićna pogača sa čokoladom za obožavaoce božićnih slatkiša.
Stavljamo kvasac u toplo sveže mleko sa prstohvatom šećera i malo brašna da se aktivira. U posudu sa brašnom dodajemo šećer, so i pavlaku sa jajetom umućenim u njoj.
Stavljamo kvasac i mešamo kašikom dobro, dobijamo gusto i lepljivo testo, ako je potrebno dodajte još malo brašna, zavisi od veličine jaja i vrste brašna.
Pokrivamo providnom folijom i ostavljamo sat vremena da nadođe. Nakon toga prebacujemo nadošlo testo na brašnom posutu radnu površinu, premesimo, oblikujemo loptu i ostavljamo još malo da stoji. Oko 10 minuta.
Nakon toga razvučemo tanku koru i polovinu sečemo na trake, a u neisečeni deo stavljamo deo isečene čokolade 50 g.
Uvijamo u rolat sa strane čokolade u trakice i nakon toga stavljamo u malo pleh, prčenika oko 20 cm, pokrivamo providnom folijom i ostavljamo pola sata da nadođe.
Nakon toga mažemo slatku pogaču umućenim žumancem i odozgo stavljamo još malo masalca.
Pečemo pogaču sa čokoladom u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Jednostavan i veoma uspešan božićni recept!