Način pripreme
U šerpu staviti butkicu, šargarepu, krompir, zelen, celer, luk. Staviti so i biber. Naliti vode da prekrije celu butkicu. Kad voda prokljica smanjiti tempeljaturu, i neka se krčka još 2 sata. Butkica treba da bude mekana.
Ja sam butkicu odkostila, ali ne mora može da ide i i celosti.
Taman pri kraju njenog kuvanja, očistite i isecite povrće. Vodu u kojoj se kuvala nikako ne bacajte. Barem ne odmah. Butkicu i povrće staviti u neku đuvečaru ili još bolje sač.
Kutlačom zahvatite vodu i masnoću, koja se nakupila po površini, pa nalijte u đuvečaru. I tako još jednom. Otprilike će biti dovoljne dve kutlače tečnosti. Znači, ovde nema dodatne masnoće, tako da je važno pokupiti je što više. A ko voli masnije, može dodati ulje ili mast.
Jelo pokriti folijom, ili još je bolje ako posuda ima svoj poklopac. Staviti u rernu i peći na temperaturi 200-220 stepeni. Posle sat okrenuti butkicu i peći dalje bez folije tj. poklopca. Prelivati 2-3 puta, tečnošću sa dna đuvečare.
Na butkicu naribati malo belog luka i posoliti.
Prijatno. :)