Štolen gurabije

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Štolen gurabije
Fotografije: marcheva14
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
32 min.
Porcije
30
"Super desert za Božić i ne samo za Božić - štolen gurabije, koje cela porodica voli"

Potrebni sastojci

  • maslac - 100 g, na sobnoj temperaturi
  • rikota - 150 g
  • smeđi šećer - 60 g, svetli
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • esencija pomorandže - 1 kašičica
  • kora pomorandže - izrendana 1 pomorandža/limun/suve korice
  • brašno - 250 g, za torte i kolače*
  • prašak za pecivo - 10 g
  • so - prstohvat
  • lešnikovo brašno - 60 g, bademovo
  • cimet - 1 kašičica (ili božićni začini**)
  • suvo grožđe - 60 g
  • orasi - 60 g, sitno iseckani
  • ušećereni korice - 60 g, mlevene u blenderu, pomorandže/limuna
  • šećer u prahu - za uvaljivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Maslac treba da bude dovoljno mekan, zato se unapred vadi iz frižidera barem sat - dva.

U posudi miksera se muti maslac i šećer, arome i izrendana kora pomorandže (može da se radi i špatulom, ali ja sam, da bi bilo brže, okrenula testo u mikseru). Dodaje se lešnikovo/bademovo brašno, prašak za pecivo, začini i muti se na niskoj brzini.

Na kraju se dodaje brašno za torte i kolače - * ovo je slabo proteinsko brašno, i treba da se dobije teško i blago lepljivo testo.

Recept za štolen gurabije po gramaži je tačan i brašno se više ne dodaje. Dodaje se suvo grožđe, ušećerene kore pomorandže koje se na kratko samelju, ali ne u pire, već u krupnije u blenderu u tri-četiri pulsa. Umesi se testo.

Ako je slučajno previše lepljivo, ovo zavisi od vrste brašna, može da se doda, ali samo 1 supena kašika brašna, ako se doda više, to će loše uticati na keksić i on će postati suv.

Od gotovog testa se oblikuju lopte jednake veličine, koristila sam vagu, otprilike 30-21 gram. Ređaju se u tepsiju obloženu papirom za pečenje, sa malim rastojanjem jedne od drugih.

Gurabije se peku u zagrejanoj rerni na 180°C otprilike 10-12 minuta. Keksić odozgo treba da ostane beo, a dno da bude ispečeno. Ako se dodirnu još dok su u rerni, oni će biti veoma mekani i izgledaća sirovo, ali takvi treba da budu. Vade se, na kratko se hlade i topli se uvaljaju u šećer u prahu.

Mali štoleni imaju rok trajanja otprilike 10-15 dana uz pravilno čuvanje u zatvorenoj tegli.

Ne mogu da kažem da se štolen u kući veoma poštuje. Svake godine odvajam dovoljno vremena za njegovu pripremu, a on iziskuje vreme, tako što dodajem sve moguće suvo voće, tako kako je prema receptu i sa nadevom od marcipana, i uprkos tome uvek ostaje i nije baš voljen.

Zbog toga sam i odustala da ga pravim, ali videla sam ove keksiće na jednom kulinarskom blogu My Cooking Creations, pročitala sam sastojke i već sam znala da ću pripremiti kolačić. On je veoma jednostavan i brz, testo je gotovo za 10 minuta, oblikovanje nije toliko i ostalo je jedno pečenje. Ispali su savršeni božićni kolačići, sočna eksplozija arome i ukusa.

**Recept za miks začina koji se čuva u teglici sa hermetičkim poklopcem i ima dug rok trajanja. Od njega se dodaje samo po 1/2 kašičice:

cimet u prahu - 50 g

đumbir u prahu - 20 g

mleveni karandil - 15 g

mlveni indijski orah - 10 g

mleveni piment - 10 g

mleveni crni biber - 10 g

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: