Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Božićne Štolen gurabije

Božićne Štolen gurabije

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Božićne Štolen gurabije
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
15
"Tako mali štoleni - prava božićna bajka"

Potrebni sastojci

  • belo brašno - 1 šolja
  • bademovo brašno - 1 šolja
  • jaje - 1 komad
  • šećer - 1/2 šolje
  • vanila - 1 komad
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • so - prstohvat
  • maslac - 100 g
  • maslac - 12 supenih kašika za premazivanje gotovih gurabija
  • krem sir - 1 paket, od 125 g, filadelfija
  • kora od pomorandže - 1 kašičica
  • orašasti plodovi - 1/2 šolje, izmrvljeni bademi, lešnici, brazilski orah
  • brusnica
  • suvo grožđe
  • kajsije - 1/2 šolje
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo prosevamo brašno.

U njega dodajemo prašak za pecivo, pstohvat soli i promešamo dobro.

Nakon toga dodajemo sve ostale sastojke, a to su jaje, maslac i krem sir.

Sve dobro promešamo, na kraju dodajemo suvo voće i orašaste plodove.

Prilikom mešenja dobijamo meko testo za štolen koje se lepi.

Ako je testo premekano stavljamo ga malo u frižider.

Počinjemo da oblikujemo loptice, nakvasimo ruke vodom.

U pleh, obložen papirom za pečenje poređamo na rastojanju jednu od druge.

Stavljamo u rernu i pečemo na 190 stepeni dok ne počnu da rumene.

Nakon što budu gotove, vadimo ih i odmah premažemo drugim maslacem i ponovo stavljamo 3 minuta u rernu.

Vadimo štolen-gurabije i ostavljamo da se ohlade.

Odozgo obilno posipamo šećerom u prahu naše božićne kolače.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: