Način pripreme
Stavite metalnu posudu u drugu posudu sa vodom i čim na dnu počnu da se stvaraju mehurići, kada se voda zagreje, stavite u posudu 60 grama unapred isečenog kakao maslaca.
Mešajte i čim počne da se topi, izmerite temperaturu kuhinjskim termometrom - trebalo bi da bude 40-46 stepeni.
Kada dostigne ovu temperaturu, sklonite posudu sa vatre - bez obzira da li je kakao maslac potpuno rastopljen ili ne.
Ako nije istopljen, kratko promešajte i otopiće se od toplote. Dodajte kakao i dobro promešajte. Zatim sipajte med.
Izmerite temperaturu i čim padne na 35 stepeni narendajte 2 grama kakao maslaca i ponovo promešajte. Možete aromatizirati vanilom.
Dobijenu čokoladnu masu sipajte u pravougaoni oblik i ostavite je da se ohladi i da očvrsne.
Sadržaj kakaoa u ovoj domaćoj čokoladi je 77%.
Domaća čokolada sa medom je gotova.