Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Krempita»Krempita sa vanilom

Krempita sa vanilom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Krempita sa vanilom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
27/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
12
"Savršena Krempita od vanile je spremljena po ovom receptu i svaki put se raduje gomili obožavalaca"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 500 g (2 lista)
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • vanila - 4 g, u prahu
  • Krem od vanile
  • sveže mleko - 820 ml
  • brašno - 50 g
  • jaja - 3 komada, XL
  • šećer - 130 g
  • vanila - 1 mahuna
  • želatin - 6 g (po potrebi)
  • Krem od pavlake
  • slatka pavlaka - 400 g, za mućenje 35% masti
  • šećer - 50 g
  • vanilin šećer - 8 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Razvijte obe kore lisnatog testa kako biste ih istanjili. Nakon razvijanja kod mene su dimenzije bile 30/30 cm, ali vi možete da ih isečete ili da im date oblik, adekvatan za tepsiju u kojoj ćete ređati krempitu (lepa da bude, sa skidajućim dnom).

2. Viljuškom izbockajte kore i pecite ih jednu po jednu u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, po 15 minuta svaku.

Postoji lisnato testo koje iako ga izbockaš, ono ipak dosta nadođe. U tom slučaju može čak druga kora da otpadne i da isečete uzdužno kroz sredinu samo jednu.

3. Za krem sa vanilom i jajima polako zagrejte mleko sa mahunom vanile podeljenom na dva dela i sa šećerom. Kada počne da uzavire, sklonite sa vatre, ostavite da vanila pusti svoje arome 10 minuta i nakon toga izvadite mahunu.

4. Umutite jaja sa brašnom. Vratite mleko na ringlu na umerenu vatru i sipajte smesu sa jajima.

Kuvajte krem otprilike 10 minuta ili dok se ne zgusti, a posle ostavite da se ohladi.

S obzirom na to da je cilj da krem bude laganiji i vazdušast, brašna, koje služi kao zgušnjivač, nije mnogo. Ovo nije problem, zato što i da ostane laganiji i redak krem, on se posle steže, ali samo ako se sipaju u kalup.

Međutim, ako ćete ređati krem pitu direktno na pljosnati poslužavnik, prilikom njegovog nanošećnja postoji opasnost od razlivanja. Iz tog razloga preporučujem čim ohladite krem i dok je još redak, da deo njega lagano zagrejete do 80 stepeni i da rastvorite unutra tri lista po 2 grama prethodno hidriranog želatina. Vraćate smesu u kremić, izmešajte i stavite u frižider da se još stegne.

5. Sipajte krem od jaja u ravnom sloju na jednu koru stavljenu u kalup ili na poslužavnik. Zagladite i ostavite u frižideru na 4 sata.

6. Za krem od pavlake umutite tečnu slatku pavlaku sa šećerom i vanilinim šećerom.

Rasporedite u debelom sloju na krem od vanile.

7. Za pokrivanje druge kore od lisnatog testa imate opciju da je stavie celu odozgo ili da je isečete na kvadratiće i da ih poređajte na pavlaku. Ovo se radi sa ciljem da se ne bi vršio pritisak na vazdušasti krem prilikom sečenja kolača sa lisnatim testom, posebno u početku kada su kore od lisnatog testa još uvek tvrde i hrskave (nakon što odstoje jednu noć u frižider, malo omeknu).

8. Krempitu pospite šećerom u prahu, pomešanim sa vanilom u prahu i stavite u frižider da se još stegne. Ja je ostavljam na 1 noć i tako narednog dana bude savršena.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: