Način pripreme
1. Razvijte obe kore lisnatog testa kako biste ih istanjili. Nakon razvijanja kod mene su dimenzije bile 30/30 cm, ali vi možete da ih isečete ili da im date oblik, adekvatan za tepsiju u kojoj ćete ređati krempitu (lepa da bude, sa skidajućim dnom).
2. Viljuškom izbockajte kore i pecite ih jednu po jednu u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, po 15 minuta svaku.
Postoji lisnato testo koje iako ga izbockaš, ono ipak dosta nadođe. U tom slučaju može čak druga kora da otpadne i da isečete uzdužno kroz sredinu samo jednu.
3. Za krem sa vanilom i jajima polako zagrejte mleko sa mahunom vanile podeljenom na dva dela i sa šećerom. Kada počne da uzavire, sklonite sa vatre, ostavite da vanila pusti svoje arome 10 minuta i nakon toga izvadite mahunu.
4. Umutite jaja sa brašnom. Vratite mleko na ringlu na umerenu vatru i sipajte smesu sa jajima.
Kuvajte krem otprilike 10 minuta ili dok se ne zgusti, a posle ostavite da se ohladi.
S obzirom na to da je cilj da krem bude laganiji i vazdušast, brašna, koje služi kao zgušnjivač, nije mnogo. Ovo nije problem, zato što i da ostane laganiji i redak krem, on se posle steže, ali samo ako se sipaju u kalup.
Međutim, ako ćete ređati krem pitu direktno na pljosnati poslužavnik, prilikom njegovog nanošećnja postoji opasnost od razlivanja. Iz tog razloga preporučujem čim ohladite krem i dok je još redak, da deo njega lagano zagrejete do 80 stepeni i da rastvorite unutra tri lista po 2 grama prethodno hidriranog želatina. Vraćate smesu u kremić, izmešajte i stavite u frižider da se još stegne.
5. Sipajte krem od jaja u ravnom sloju na jednu koru stavljenu u kalup ili na poslužavnik. Zagladite i ostavite u frižideru na 4 sata.
6. Za krem od pavlake umutite tečnu slatku pavlaku sa šećerom i vanilinim šećerom.
Rasporedite u debelom sloju na krem od vanile.
7. Za pokrivanje druge kore od lisnatog testa imate opciju da je stavie celu odozgo ili da je isečete na kvadratiće i da ih poređajte na pavlaku. Ovo se radi sa ciljem da se ne bi vršio pritisak na vazdušasti krem prilikom sečenja kolača sa lisnatim testom, posebno u početku kada su kore od lisnatog testa još uvek tvrde i hrskave (nakon što odstoje jednu noć u frižider, malo omeknu).
8. Krempitu pospite šećerom u prahu, pomešanim sa vanilom u prahu i stavite u frižider da se još stegne. Ja je ostavljam na 1 noć i tako narednog dana bude savršena.
Neka vam je slatko!