Način pripreme
Stavite krompir da se kuva u blago posoljenu vodu. Pre toga ih vrlo dobro operite, jer se mogu konzumirati sa kožom.
Za to vreme očistite stabljike borača i isecite ih na komade dužine oko 5 cm. Čišćenje je najlakše čvrstom četkom ili čistom sunđerom, koji stružu finu kožu sa stabljike. Može se očistiti i nožem, ali mislim da je teže jer se stabljike lome i troši se više vremena.
Ako vam je teško pronaći borač, možete ga zameniti artičokom koja ima sličan ukus i jednako je korisna.
Očišćene, oprane i isečene stabljike stavite u krompir, prokuvajte, dodajući kašiku vinskog sirćeta. Ako je krompir gotov, možete ga izvaditi da se ne pekuva i po želji ga oljuštiti.
Borač se kuva kratko, dok ne omekša - oko 10 minuta, u zavisnosti od debljine stabljika. Dodajte onoliko vode koliko je potrebno ako je nivo opao. U loncu uvek treba da ima oko 1, 3- 1, 5 litara tečnosti.
U posebnoj maloj posudi zagrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri i u njemu pržite naseckani beli luk. Nakon što pusti aromu dodajte isečene bademe, a nakon nekoliko sekundi i bademovo brašno.
Mešajte dok ne dobije laganu karamel boju, ali ni u kom slučaju ne dozvolite da izgore ni beli luk ni bademi. Da biste dodatno zgusnuli sos, možete dodati i kašiku običnog brašna, koje je takođe prženo na masnoći.
Sipajte redom i uz stalno mešanje 3-4 kutlače vrelog bujona od borača i zatim sipajte sve u veliku posudu sa ostatkom bujona. Brzo promešajte da dobijete glatki sos. Začinite solju, dimljenom alevom paprikom i majčinom dušicom, stavite krompir i dinstajte na laganoj vatri 10 minuta.
Pripremljeno jelo poslužite toplo, posuto svežim ili sušenim peršunom i po želji sa još isečenih badema.
Iznenađujuće ukusna i vrlo korisno jelo od krompira - krompir sa boračom i bademovim sosom!
Prijatno!