Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Krompir sa boračom i sosom od badema

Krompir sa boračom i sosom od badema

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Krompir sa boračom i sosom od badema
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Nova i ne tako tipična ideja za jelo od krompira, koje je toliko ukusna, da ćete tražiti još jednu porciju"

Potrebni sastojci

  • mladi krompir - 450 g manji
  • borač - 400 g stabljike
  • beli luk - 3 velika čena
  • rezani bademi - 3 kašike, sa vrhom
  • bademovo brašno - 2 kašike
  • maslinovo ulje - 1/2 kašičica
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • sirće - 1 - 2 kašike
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite krompir da se kuva u blago posoljenu vodu. Pre toga ih vrlo dobro operite, jer se mogu konzumirati sa kožom.

Za to vreme očistite stabljike borača i isecite ih na komade dužine oko 5 cm. Čišćenje je najlakše čvrstom četkom ili čistom sunđerom, koji stružu finu kožu sa stabljike. Može se očistiti i nožem, ali mislim da je teže jer se stabljike lome i troši se više vremena.

Ako vam je teško pronaći borač, možete ga zameniti artičokom koja ima sličan ukus i jednako je korisna.

Očišćene, oprane i isečene stabljike stavite u krompir, prokuvajte, dodajući kašiku vinskog sirćeta. Ako je krompir gotov, možete ga izvaditi da se ne pekuva i po želji ga oljuštiti.

Borač se kuva kratko, dok ne omekša - oko 10 minuta, u zavisnosti od debljine stabljika. Dodajte onoliko vode koliko je potrebno ako je nivo opao. U loncu uvek treba da ima oko 1, 3- 1, 5 litara tečnosti.

U posebnoj maloj posudi zagrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri i u njemu pržite naseckani beli luk. Nakon što pusti aromu dodajte isečene bademe, a nakon nekoliko sekundi i bademovo brašno.

Mešajte dok ne dobije laganu karamel boju, ali ni u kom slučaju ne dozvolite da izgore ni beli luk ni bademi. Da biste dodatno zgusnuli sos, možete dodati i kašiku običnog brašna, koje je takođe prženo na masnoći.

Sipajte redom i uz stalno mešanje 3-4 kutlače vrelog bujona od borača i zatim sipajte sve u veliku posudu sa ostatkom bujona. Brzo promešajte da dobijete glatki sos. Začinite solju, dimljenom alevom paprikom i majčinom dušicom, stavite krompir i dinstajte na laganoj vatri 10 minuta.

Pripremljeno jelo poslužite toplo, posuto svežim ili sušenim peršunom i po želji sa još isečenih badema.

Iznenađujuće ukusna i vrlo korisno jelo od krompira - krompir sa boračom i bademovim sosom!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: