Način pripreme
1. Oljuštite i isecite krompir na krupne ivice. Stavite i njih u začine, so i biber i dobro promešajte.
Rasporedite ih tankom sloju u pleh, naprskajte vodom i stavite da se peku dok ne dobiju zlatnu boju.
2. Za to vreme počnite sa pripremom sosa od badema. Za njega sitno iseckajte praziluk, beli luk, bademe i sveže listove peršuna. Stavite ih da se prže u 30 ml maslinovog ulja (može i malo više masnoće, po vašoj proceni).
3. U preostalom maslinovom ulju propržite kriške bageta i izmrvite u porvrće.
Dodajte lovorov list i nakon minut sipajte vino i kuvajte kratko dok alkohol ne ispari.
4. Sipajte vodu, po želji možete dodati više za ređi sos. Smanjite vatru, da ne zagori i ostavite 18 minuta. Za isto vreme treba da pripremite i ribu.
5. Dobro očišćenog oslića, podeljenog na dva velika i deblja fileta, možete skuvati na pari ili da poširate. Druga varijanta je da stavite u polugotov krompir u rernu, da kuvate zajedno koliko je vremena ostalo. Ja sam kuvala na pari tačno 18 minuta, ali ako su fileti tanji, treba vreme da se redukuje. Pospite sa malo maslinovog ulja i soli.
6. Gotov sos skinite sa vatre i na njegovom mestu ugrejte suvi tiganj i pecite listiće badema dok ne dobiju zlatnu boju. Sam sos prebacite u blender, izvadite lovorov list i stavite da se melje dok ne postane dovoljno gladak. Možete ostaviti da bude gušći ili da razredite da bude tečniji. Moguće je da pasirajte, ali u toj varijanti će ostati komadići badema, što u stvari, nije fatalno.
7. Na tanjir za serviranje stavite pečeni krompir, file oslića i sos od badema. Pospite pečenim listićima badema i servirajte.
Prijatno! Oslić sa sosom od badema i krompirom je veoma ukusan.