Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Oslić sa sosom od badema i krompirićima

Oslić sa sosom od badema i krompirićima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Oslić sa sosom od badema i krompirićima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
2
"Mekan i nežan oslić sa sosom od badema i krompirom - nežno jelo koje bismo sa zadovljstvom servirali na našoj trpezi"

Potrebni sastojci

  • oslić - 2 komada, file, 500 g
  • maslinovo ulje - malo
  • so - 2 prstohvata
  • sos od badema
  • praziluk - 200 g
  • beli luk - 2 čena
  • bademi - 30 g, sirovi, oljušteni
  • masinovo ulje - 40 g
  • vino - 40 ml, belo ili roze
  • peršun - 3 struka, listovi
  • voda - oko 100 ml
  • hleb - 30 g, 2 kriške bageta
  • lovorov list - 1 - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
  • listići badema - 2 supene kašike, za posipanje
  • prilog od krompira
  • krompir - 4 komada
  • origano - 1 supena kašika
  • aleva paprika - 1 prstohvat
  • biber - 1 - 2 prstohvata
  • so - 1 prstohvat
  • maslinovo ulje - oko 4 - 5 supenih kašika
  • ruzmarin - 1 kašičica
  • voda - 4 - 5 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite i isecite krompir na krupne ivice. Stavite i njih u začine, so i biber i dobro promešajte.

Rasporedite ih tankom sloju u pleh, naprskajte vodom i stavite da se peku dok ne dobiju zlatnu boju.

2. Za to vreme počnite sa pripremom sosa od badema. Za njega sitno iseckajte praziluk, beli luk, bademe i sveže listove peršuna. Stavite ih da se prže u 30 ml maslinovog ulja (može i malo više masnoće, po vašoj proceni).

3. U preostalom maslinovom ulju propržite kriške bageta i izmrvite u porvrće.

Dodajte lovorov list i nakon minut sipajte vino i kuvajte kratko dok alkohol ne ispari.

4. Sipajte vodu, po želji možete dodati više za ređi sos. Smanjite vatru, da ne zagori i ostavite 18 minuta. Za isto vreme treba da pripremite i ribu.

5. Dobro očišćenog oslića, podeljenog na dva velika i deblja fileta, možete skuvati na pari ili da poširate. Druga varijanta je da stavite u polugotov krompir u rernu, da kuvate zajedno koliko je vremena ostalo. Ja sam kuvala na pari tačno 18 minuta, ali ako su fileti tanji, treba vreme da se redukuje. Pospite sa malo maslinovog ulja i soli.

6. Gotov sos skinite sa vatre i na njegovom mestu ugrejte suvi tiganj i pecite listiće badema dok ne dobiju zlatnu boju. Sam sos prebacite u blender, izvadite lovorov list i stavite da se melje dok ne postane dovoljno gladak. Možete ostaviti da bude gušći ili da razredite da bude tečniji. Moguće je da pasirajte, ali u toj varijanti će ostati komadići badema, što u stvari, nije fatalno.

7. Na tanjir za serviranje stavite pečeni krompir, file oslića i sos od badema. Pospite pečenim listićima badema i servirajte.

Prijatno! Oslić sa sosom od badema i krompirom je veoma ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti