Način pripreme
Sipajte toplo mleko u duboku posudu, dodajte toplu vodu i na kraju kvasac.
Dobro promešajte, dok se kvasac ne istopi (drvenom kašikom).
Dodajte 1 kašičicu šećera. Ponovo promešajte i pokrijte tečnost krpom na 10-15 minuta.
Stavljajte jaja, istopljeni maslac, 1 kašičicu soli, 2 supene kašike šećera i vanilu. Dobro promešajte!
Dodajte i brašno. Mešajte kašikom dok ne počne da se stvrdnjava, a posle rukom kako bi mogli lepo da se pomešaju sastojci.
Testo ne treba da bude ni mnogo meko, ni mnogo elastično. Pokrivate ga krpom i ostavljate na 1.30 minuta sa strane da udupla svoj obim.
Posle razdvajate testo na dva jednaka dela. Razvijate svaki komad u list debljine 1 cm. Pomoću čaše (prečnika 8 cm) sečete krugove.
Posle najobičnijim čepićem sklanjate sredinu kružića kojeg ste isekli čašom.
U zagrejano ulje stavljate krofnice na nisku temperaturu da se prže. Važno je da stavite ringlu da nisku temperaturu kako bi moglo i iznutra testo da se isprži!
Na kraju gotove debeljuškaste krofnice po želji posipate šećerom u prahu.