Način pripreme
Prosejte 500 g brašna i napravite udubljenje. Rastvorite kvasac u toploj vodi i promešajte.
U udubljenje stavite so, šećer u prahu, vanilu, mekani maslac i jaje. Sipajte mleko i zamesite testo, dodajte i kvasac. Mesite dok ne dobijete glatko testo, ako je potrebno dodajte još vode ili brašna, meni je bilo potrebno još oko 200 g brašna za mešenje.
Pokrijte testo i ostavite ga na jedan sat da se udvostruči. Podelite testo na dva dela, razvijte ga na kore debljine oko 1 cm. Od ovih kora čašama ili malim obručem isecite krugove, pospite sa malo brašna i ostavite da nadođe 20 minuta, treba vidljivo da se podignu.
Ugrejte ulje u tiganju za prženje.
Pržite krugove od testa, ali prethodno otresite višak brašna. Pržite na umerenoj temperaturi, da bi mogle da se isprže ravnomerno unutra i spolja.
Sa isečcima od testa napravite još, tako što ga umesite i sjedinite i posle ponovo razvučete i napravite nove krugove.
Gotove krofne ocedite na ubrus i pospite šećerom u prahu.
Po želji jednu stranu možete potopiti u rastopljenu čokoladu ili da ih špricem napunite kremom po vašem izboru.