Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Sirup»Domaći sirup od bele zove (po receptu Petra Dimkova)

Domaći sirup od bele zove (po receptu Petra Dimkova)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Domaći sirup od bele zove (po receptu Petra Dimkova)
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
4
"Lekoviti sirup od bele zove po receptu iscelitelja - evo kako treba da se pravi"

Potrebni sastojci

  • cvet od zove - 50 komada, Sambucus
  • voda - 2 i 1/2 l, filtrirana ili izvorska
  • šećer - 2 kg
  • limunska kiselina - 2 kašičice
  • limun - 1 komad
  • limeta - 1 komad
  • matočina - 1 šaka svežih listića, po želji
  • menta - stručaka za aranžiranje
* merne jedinice

Način pripreme

Cvet od zove se temeljno opere u đevđiru pod tekućim mlazom hladne vode.

Voda se lagano kuva koliko je potrebno da se limunska kiselina rastvori, nakon čega se hladi.

Limunove natopimo na 30 minuta u toploj vodi i kašičici sode za hleb. Dobro ih operemo četkom i sečemo ih sa korom na kockice.

Cveće i kriškice limuna stavljamo u emajliranu ili staklenu posudu, tako što ih zalivamo prokuvanom vodom.

Ovde ja dodajem i sveže listiće matočine. Ona dodatno obogaćuje sirup aromama i lekovitim svojstvima.

Posudu stavljamo na 24 sata u frižider, tako što s vremena na vreme mešamo i pritišćemo sadržaj, kako bi oslobodio svoje božanstvene arome.

Narednog dana ponovo iznječimo masu od voća i cveća.

Procedimo tečnost kroz đevđir, dobro istiskajući preostalu tečnost.

Kada se odvarak temperira, dodajemo šećer i mešamo dok se ne istopi.

Filtriramo sirup kroz gazu i sipamo u flaše koje čuvamo u hladnoj prostoriji.

Sirup od bele zove rastvaramo kako sa izvorskom, tako i sa gaziranom vodom. Aranžiramo listićima mente ili matočine.

Poslužujemo sok od zove sa kockicama leda i kriškicama limete za svež priukus citrusa.

Ukoliko pripremate veću količinu sirupa od bele zove, možete da ga konzervišete u bocama. Tada nije potrebno dodavati limunsku kiselinu. Sterilizujte na 5 minuta. Tako ćete uživati u domaćem sirupu od bele zove po receptu Petra Dimkova do narednog proleća.

U bugarskoj narodnoj medicini cvet bele zove se koristi kod visokog krvnog pritiska, upaljenih bubrega i mokraćne bešike, otežanog disanja i gojaznosti.

Primenjuje se za regulisanje metabolizma.

Biljka se primenjuje i kod prehlada, tako što se koristi kao sredstvo za spuštanje temperature kod bronhitisa, tuberkuloze i kašlja. Ova akcija je pre svega posledica glikozidnih materija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: