Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Sirup»Sirup od ruža po autentičnom receptu

Sirup od ruža po autentičnom receptu

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Sirup od ruža po autentičnom receptu
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"U zemlji ruža znaju kako da pripreme najaromatičniji sirup od ruža prema davno proverenom receptu"

Potrebni sastojci

  • cvet ruže - 1 kg
  • šećer - 2 kg
  • izvorska voda - 2 litre
  • limunska kiselina - 2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj mirisni eliksir baba je spremala od ruža iz naše bašte, čija aroma je plenila svakog prolaznika. U cvetnoj leji se nalazi koren ruže, čarobnog mirisa i veoma mnogo cvetića u cvasti.

Upravo od njih sam sakupljala cvetove i radujem se što ću uživati makar i u maloj količini aromatičnog ružinog sirupa.

Ako pak uspete da naberete ružine latice od sorte Damascena ne propuštajte ovaj recept!

Ružu očistimo od drške i cvetnu ložu ružinog cveta zalivamo s čašom-dve izvorske ili proključale vode! Posuda treba da bude emajlirana ili staklena, ne metalna!

Zasipamo ih 1 kg šećera i drvenom kašikom dobro promešamo da se svi sastojci pomešaju. Poklopimo posudu i stavimo je u podrum /u frižider/ na hladnom toprilike 24 sata- Dva-tri puta promešamo sadržaj posude.

Sledećeg dana na jakoj ringli kuvamo sirup od ostalog šećera i količine vode- Čim se sirup zacakli i postane prozračan, smanjujemo temperaturu.

Šerpu sa ružinim cvetom i šećerom treba da izvadimo iz frižidera, kako bi bila na sobnoj temperaturi i da se šećer istopi.

Tada cvetove procedimo kroz gazu do poslednje kapljice dobro pritiskajući ovaj mirisni eliksir.

Sipamo ga u sirup i kuvamo na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.

Neprestano mešamo drvenom kašikom, uz ringlu smo kako ne bi zagorelo! ! !

5 minuta pre nego što skinemo sirup dodajemo limunsku kiselinu, pomešanu sa malo tople vode.

Ružin sirpu sipamo u suve zagrejane flašice i zatvaramo. Okrećemo ih sa poklopcem ka dole i zavijamo u vunenu krpu za uvijanje hleba /krpu/, da se polako hladi.

Neka vam je slatko i mirisno!

Savet: S obzirom da je moje količine bilo zaista malo, ja nisam dodavala limunsku kiselinu.

Kada je sirup za brzu konzumaciju, umesto limunske kiseline se dodaje ½ sveže zeđenog soka limuna. Sirup treba da bude hladan kako bismo sačuvali vitamine citrusa.

Koncentrat držimo u frižideru i razređujemo po ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: