Sirup od bele zove

21/06/2018
"Kako da flaširate aromu proleća u nekoliko lakih koraka - recept pročitajte ovde "
Priprema60 min.
Ukupno60 min.
Porcije5
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano58
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • zova - 35 komada, beli cvet
  • šećer - 3 kg
  • voda - 3 litra
  • limun - 5 - 6 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Cvetovi se očiste i operu. U veliku posudu se stavljaju oprani cvetovi, posipaju se šećerom i doliva se voda. Meša se i ostavlja se u frižideru 24 sata, dok se s vremena na vreme meša, da se istopi šećer.

Limun se opere dobro, jer se koriste celi s korom. Seku se na kocke i dodaju se u posudu u koju smo stavili cvetove šećer i vodu. Ponovo se meša i stavlja u frižider na još 24 sata.

Smesa se procedi, preostali limun u cediljki i cvetovi se ocede pomoću gaze i dobijeni sirup se meša i puni u boce s metalnim poklopcima.

Sipamo hladnu vodu u široku šerpu ili posudu za pečenje - tek toliko da prekrije poklopce, ređamo boce poklopcima na dole. Ostavi se da provri i drži 5-10 minuta samo zbog poklopaca. Izadimo boce, ohladimo, operemo ih i sklanjamo.

Tako gotov sirup može da izdrži do sledeće godine.

Pre konzumacije razredimo vodom do željenog ukusa, dodajemo krišku svežeg limuna i listiće sveže mente. U vrućim danima dodajemo kocku leda. Neverovatno aromatičan, rashlađujući i sa veoma prijatnim ukusom.

Kod kuće to je jedino bezalkoholno piće koje se uvek pije sa uživanjem.

Od ovog recepta izlazi oko pet litara sirupa.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti