Način pripreme
Jednostavni kolač od jabuka je bez brašna i predivan je desert bez glutena, koji se topi na nepcu, aromatičan i dobar lagan desert. Volim slatkiše sa rikotom, ovaj sa mnogo jabuka u testu je poseban, ima bogat ukus.
Da bismo pripremili lagani kolač od jabuka sa rikotom, počinjemo da stavljanjem rikote u posudu, izgnječimo je viljuškom. Dodajemo jaje, šećer, skrob, brašno, prosejano sa praškom za pecivo i mleko, nakon toga mikserom sve mešamo dok ne dobijemo gust krem bez grudvica.
Operemo i oljuštimo jabuke, isečemo na tanke kriške. Sipamo smesu za kolač u pleh 22 cm obložen papirom za pečenje. Druga varijanta je da pomešate kockice jabuka u smesu i tako ispečete.
Stavljamo kriške jabuka odozgo i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni oko 40 minuta. Jabuke će potonuti u smesu, to je normalno.
Nakon što brzi kolač sa jabukama bude gotov, ostavite ga da se ohladi dobro i nakon toga servirjate sa vanilin šećerom u prahu odozgo, cimetom ili po želji.
Neka vam je slatko!
Savet:
U kolač sa jabukama možemo staviti brašno umesto skroba. Možemo zameniti jabuke kruškama, u tom slučaju nemojte birati prezrele. Možemo zameniti šećer sa medom 2-3 supene kašike bez problema, bude još ukusniji.