Način pripreme
Poželjno je da prvo napravite šećerni sirup da bi bilo vremena da se ohladi dok pripremate baklave. U šerpi pomešajte šećer i vodu, dodajte štapiće cimeta, zvezdasti anis, sok od jednog limuna, drugi limun dodajte isečen na krugove.
Stavite na vatru i čom voda provri, smanjite temperaturu i ostavite oko dvadeset-trideset minuta dok se sirup ne zgusne. Ostavite da se ohladi i stavite u frižider ili zamrzivač da se potpuno ohladi.
Važno je da sirup bude ledeno hladan, a baklava vrela. Može i obrnuto, sirup da bude vreo, a baklava hladna, ali po mom mišljenju prva varijanta je bolja, zato što će se prilikom hlađenja sirup začiniti cimetom, limunom i zvezdastim anisom.
Za nadev oraj pomešajte u posudi sa šećerom, pistaćima, vanilom, cimetom, prezlama i promešajte.
Maslac rastopite na vatri i u njega dodajte ulje, promešajte.
Uzmite jednu koru, četkom namažite smesu od masalca, pokrijte drugom korom, takođe namažite masnoćom.
Uzmite po 2-3 supene kašike sa vnadeva i rasporedite preko 2/3 površine, koru uvijte u čvrst rolat uz pomoć oklagije, počnite da uvijate od dela sa nadevom.
Nakon toga uvijenu koru, kako je na oklagiji rukama sakupite ka sredini oklagine da se zgužva i laganim pokreteima skinite sa oklagije.
Prebacite u pravougaoni pleh, obložen papirom za pečenje i namazan uljem.
Uradite sa svim korama tako, zalepite po dve sa masnoćom, stavite nadev na 2/3 kore i oklagijom uvijte u rolat. Zgužvajte ka sredini oklagije i rukama izvucite lagano. Poređajte zbijeno jednu do druge u plehu.
Nakon toga oštrim nožem isecite na pravougaonike.
Uljem i uz pomoć kašike prelijte baklave i pleh prebacite u sredinu prethodno ugrejane rerne na 180 stepeni.
Pecite oko 20-25 minuta dok ne dobiju apetitno zlatnobraon boju.
Toplu baklabu prelijte hladnim sirupom i čim se ohladi pokrijte golijom i stavite u frižider ili na hladno minimum 24 sata da upije sirup.
Za glazuru izlomite čokoladu na komade i prebacite u odvojenu posudu s maslcem. Rastopite na pari, mešajte periodično.
Bakleve jednu po jednu nabodite na viljušku i prelivajte toplom čokoladom glazurom, uz pomoć kašike. Poređajte na izgužvani papir za pečenej. Ostavite da se ohlade da se čokoalda stegne.
Baklave sa čokoladnom glazurom su gotove.
Neka vam je slatko!