Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Zapečena Jela»Zapečeni povrtni složenac

Zapečeni povrtni složenac

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272368598179
Zapečeni povrtni složenac
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 3
03/04/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Tražili ste nešto ukusno, a jednostavno za pripremu - izvolite"

Potrebni sastojci

  • luk - 2 glavice
  • beli luk - 3 čena
  • patlidžan - 1 veći kom.
  • paradajz - 3 - 4 kom., zreo
  • tikvica - 1 kom.
  • mocarela - 1 grudva
  • parmezan - 100 g, rendan
  • origano - 1/2 kašičice, suv
  • bosiljak - 1 kašika, svež, iseckan
  • morska so - 2 kašičice ravne
  • biber - sveže mleveni
  • aceto balsamico - 1 kašika
  • maslinovo ulje - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Luk i beli luk sitno naseckati. Patlidžan iseći na kocke veličine 1 cm. Paradajz bez ljuske iseći na kockice.

Tikvicu iseći na mandolini, po dužini. Bosiljak sitno naseckati. Rernu zagrejati na 180°C.

U većem tiganju, na zagrejanom maslinovom ulju, propržiti luk, dodati beli luk i origano i pržiti par minut, da zamiriši. Doliti još ulja, dodati patlidžan i nastaviti prženje još 5 minuta.

Umešati paradajz i sirće, a kada ispari višak tečnosti dodati pola količine parmezana i nasečeni bosiljak.

Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Proprženo povrće preručiti u podmazan pekač, rasporediti usitnjenu mocarelu i tanko nasečene kriške tikvice. Posuti preostalom količinom parmezana i još malo poprskati maslinovim uljem.

Zapeći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta, da lepo porumeni.

Poslužiti toplo ili hladno uz tostirane kriške hleba, natrljane belim lukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: