Način pripreme
Kravlje mleko se sipa u duboku šerpu. Dobro bi bilo da šerpa bude nova i da se koristi samo za spremanje mlečnih proizvoda, uvek postoji opasnost ukoliko se koristi i za drugo da mleku doda neke druge ostatke mirisa.
Već sipano mleko u šerpu se stavlja na ringlu i zagreva se do 37-38 stepeni. Ukoliko nemate kulinarski termometar da tačno izmerite, malim prstom se proverava. Ako prst ne stoji mirno u toplom mleku, bez da vas peče, to je tačna temperatura.
Ringla se isključuje i u mleko se dodaje kvasac za sir. U zavisnosti od kvaliteta se određuju kapljice. Ja koristim trojanski kvasac koji nije mnogo jak i stavljam po 10 kapljica na litar mleka. Nakon toga se meša obavezno drvenom kašikom.
Mleko se premešta sa ringle i pokriva se poklopcem. Cela šerpa se uvija sa dve kuhinjske krpe. Tako usireno mleko se ostavlja na 120 minuta.
Nakon toga se odvija i nožem se seče u male kalupčiće. Ponovo se stavlja poklopac da se sir ne bi zaprašio i ostavlja se na još 60 minuta da se slegne surutka. Nakon toga, usireno mleko se sipa u blago navlažnjenu gazu i ona sed vezuje u bošču.
Surutka iz sira se ostavlja da se iscedi. Najbolje celu noć.
Narednog dana domaći sir se vadi iz cediljke i uvalja se u krupnu morsku so. On samo upije neophodnu količinu. Sir zna koliko soli želi.
Uvija se u kesicu i stavlja se u frižider. Nakon 5-6 sati so se topi, a sir se steže.
Domaći kravlji sir je spreman za konzumaciju.
Komentari