Način pripreme
Najbrži i najjednostavniji integralni slani keks u 5 koraka:
1. Zamesimo meko testo od integralnog brašna, ovsenih pahuljica, sode za hlen, čubra i vode. Mesimo zajedno sa šarlanom, da dobije još lepšu boju i elastičnost, kao i da ne bude suvo.
2. Razvučemo ravnomerno malom oklagijom u posudu za pečenje (namazanu šarlanom), tako da se dobije tanak sloj oko 5 mm (može i malo deblje, iako će pri pečenju blago narasti.
3. Posipamo ravnomerno susamom i pritiskamo dlanom ili malom oklagijom, da se mnogo dobro zalepi.
4. Isečemo na male pravougaonike slani keks oko 4 cm sa 2 cm. Najlakše se seče nazubljenim nožem na velike poprečne linije, koje možemo da ponovimo da budemo sigurni da nije mnogo slepljeno.
5. Pečemo slani keks na 200 stepeni oko 20-25 mintua.
I gotovi smo! Da bi keksići ostali mekani, možemo da ih čuvamo dok su još topli u kutiji sa zatvorenim poklopcem, a ako želimo hrskave, ostavljamo da se ohlade i tada ih čuvamo.
Sjajni su za putovanja i između obroka.
Sjajnog ukusa!