Škotsko jaje

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Škotsko jaje
Fotografije: Kulinarna mreja
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
5
"Kreativna ideja za pripremanje i serviranje škotskog jajeta - iznenadite sve u kući ovom poslasticom"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • mleveno meso - 500 g
  • luk - 1 srednja glavica, šalot
  • peršun
  • beli luk - 1 čen
  • so
  • biber
  • beli biber
  • praziluk - za dekoraciju
  • Za pohovanje
  • jaja - 4 komada
  • brašno
  • prezle
  • Za pire
  • krompir - sladak
  • kravlji maslac
  • sveže mleko
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo sa pireom od slatkog krompira. Očistimo, operemo krompire i kuvamo ih dok ne budu gotovi.

Iscedimo vodu i pasiramo ih dodavajući sveže mleko dok ne dobijemo željenu gustinu. Dodajemo kravlji maslac, so, crni biber i dobro izmešamo.

Jaja stavljamo u vrelu vodu i kuvamo 5 minuta (ja sam ih kuvala 7, ali je mnogo, nisu ostala rovita). Nakon toga ih stavljamo u hladnu vodu i gulimo ih.

Mesimo mleveno meso tako što dodajemo sitno iseckani luk, peršun, so, crni i beli biber i izrendane čenove belog luka. Dobro promešamo.

U tri duboke poseude raspoređujemo sastojke pohovanje - 4 jaja, izmešana, brašno u drugaj, a u trećoj prezle.

Mokrim rukama uzimamo mleveno meso i raspoređujemo ga na dlan. U sredinu stavljamo jaje i oblikujemo.

Pohovanje je: brašno, jaje, prezle, posle ponovo jaje i prezle. Pržimo u ulju. Treba da bude više, a ringla da bude na 4. Pržimo otprilike 7 minuta.

Kada izvadimo ćufte, stavljamo ih na kuhinjski papir.

U istom ulju na 2 minute prepržimo veoma tanko iseckan praziluk.

Serviramo škotsko jaje na podlozi od pirea i pažljivo odozgo stavljamo čips od praziluka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: