Način pripreme
Pomešajte vodu i sveže mleko. Zagrejte ih do otprilike 40 stepeni (ne više). U njih dodajte 1 supenu kašiku šećera u 3 supene kašike brašna.
Izmešajte i dodajte jednu kesicu suvog kvasca. Ponovo izmešajte i ostavite sa strane da naraste.
Za to vreme u drugoj dubokoj posudi ili tepsiji izmešajte jedno jaje, ulje i prstohvat soli. U njih sipajte smesu sa kvascem. Počnite da prosejavate po malo brašna.
Dodajte određenu količinu, zaustavite se i mešajte. Nakon toga ponovo nastavite. Tako umesite meko i elastično testo za kiflice.
Stavite ga u posudu pokrivenu poklopcem ili kuhinjskom krpom, i ostavite da naraste na otprilike sat vremena, po mogućnosti na toplom mestu.
Izvadite testo, ponovo ga premesite jedanput i razdelite na tri odvojene lopte.
Oklagijom na nabrašnjenoj površini razvijte svaki komad testa u kug. Nožem isecite krug vertikalno, horizontalno i po dve dijagonale.
Ogulite jabuku, operite i izrendajte rendeom na sitno. Dodajte jednu vanilu i cimet i izmešajte. Ovo je i nadev za sjajne kiflice.
Stavite od njega po jednu kašiku na kraju svakog isečenog komada. Uvijte u kiflicu i poređajte u tepsiju za pečenje.
Ostavite ih na toplom da narastu još jednom na pola sata, nakon čega ih premažite žumancem umućenim sa svežim mlekom. Odozgo ih pospite s malo smeđeg šećera.
Ispecite kiflice sa jabukama za decu na 180 stepeni dok ne postanu zlatkasto braonkaste boje.
Komentari