Način pripreme
Odvojite belo meso sa pileta. Preostalo meso sameljite 2 puta u mašini za mlevenje mesa sa svim sastojcima - slaninom, svinjetinom, korenastim povrćem, brendijem, biberom i sve propustite kroz cediljku.
Promešajte smesu kašikom dok ne dobijete gustu kašu. Stavite nasečene komade slanine na dno kalupa za pečenje.
Stavite lovorov list, majčinu dušicu i sipajte polovinu pripremljenog mlevenog mesa. Pokrijte tankim kriškama pilećeg belog mesa i listovima slanine. Odozgo rasporedite preostalu smesu mlevenog mesa. Ponovo prekrijte tankim listovima slanine i pritisnite dobro.
Poklopite posudu u ubacite briselsku paštetu da se peče u slabo zagrejanoj rerni na 2 sata. Pečenu paštetu pokrijte krpom. Pritisnite je nekom težinom i ostavite da stoji 12 sati.
Prema originalnom receptu, briselska pašteta se poslužuje prelivena istopljenom mašću, ali ko to ne želi, može da preskoči ovaj korak.