Način pripreme
Maslac isecite na komade.
Pripremite začine za paštetu i tegle.
U široku šerpu sipajte vodu i zagrejte je do ključanja.
Operite i isecite sirovu svinjsku džigericu na komade veličine 3-4 cm i trudite se da budu jednaki, kako bi se skuvali ravnomerno tokom termičke obrade. Ako u mesari ne kupite tanje delove džigerice, one sa krajeva, već dobijete središnji, deblji deo, trebaće vam više truda da odstranite žilice, bar one deblje.
Kada voda proključa, spustite u nju komade džigerice i gledajte da ih voda potpuno pokrije. Ako je potrebno, dolijte još vruće vode. Kada dodate komade džigerice, temperatura vode će opasti i kuvanje će se zaustaviti za trenutak.
Sačekajte da voda ponovo proključa, promešajte i poklopite.
Gledajte na sat i kuvajte samo 5 minuta.
Ocedite vodu i pasirajte džigericu direktno u šerpi, najbolje metalnim delom pasatora, ako ga imate.
Dodajte komad po komad maslaca i karanfiliće. Od vrele džigerice maslac će se istopiti i formiraće se gusta kaša. Pasirajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Dodajte mleveni piment i biber. Promešajte ponovo.
Posolite i sačekajte da se so istopi uz mešanje kašikom, probajte i ako je potrebno dodajte još soli.
Napunite tegle paštetom, zatvorite ih poklopcima i prokuvajte tegle 10-15 minuta.
Nemojte da koristite velike tegle, jer u ovoj domaćoj pašteti nema konzervansa i lako se može pokvariti kada se tegla otvori i ne pojede u kratkom vremenskom roku. Treba vam 9 teglica od 200 g. Tegle ne treba da stoje otvorene duže vreme!
Ova pašteta od džigerice u teglama je veoma korisna za osobe koje pate od anemije ili imaju problema sa ligamentima zglobova i koksatrozom. Bar znate šta se stavili unutar paštete.