Torta Gajba sa voćem

Torta Gajba sa voćem
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
1 / 5
28/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
180 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
240 min.
Porcije
10
"Sigurno ćete se obradovati ukoliko imate celu gajbu sa voćem kod kuće, ali čim shvatite da je ovo torta, zaista ćete biti zaprepašćeni"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 160 g
  • brašno - 160 g
  • so - 5 g
  • vanila
  • za kutiju
  • šećer - 190 g
  • kravlji maslac - 190 g
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 500 g (meni je ostalo malo)
  • vanila
  • za krem
  • maskarpone - 500 g
  • slatka pavlaka - 500 g (moja je bez šećera)
  • šećer u prahu - 80 g
  • još
  • kakao - u prahu
  • voće - sveže
  • kompot od breskvi - sok iz konzerve (200 g)
  • čokolada - 50 g, za rastapanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo napravite koru tako što razbijete jaja u posudi i dodate šećer.

Mutite mikserom otprilike 15 minuta. Smesa treba da bude veoma mekana.

Isključite mikser i dodajte so, vanilu i brašno u malim količinama, veoma pažljivo mešajući silikonskom špatulom.

Gotovu smesu za koru torte sipajte u tepsiju 16-26 cm tako što na dno stavite papir za pečenje ili premažete s malo ulje i posle pospete brašnom.

Ispecite koru u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta ili dok čačkalica koju zabodete ne bude suva.

Izvadite i ostavite da se ohladi, a zatim rasecite kroz sredinu na dve kore.

Napravite kutiju tako što isečete maslac u kockicama u posudu. Dodajte ostale proizvode i umesite meko testo sa maslacem. Uvijte u streč foliju i ostavite na 30 minuta u frižideru. Ohlađeno testo razvijte u pravougaonik debljine 5 mm. Isecite pravougaone komade sa veličinama:

4 komada - 3x23 cm

4 komada - 3x16 cm

Sakupite testo i ponovo razvijte, ali ovog puta sa debljinom od 3 mm. Isecite 8 komada sa veličinama 2.5x10 cm. Svaku traku prođite viljuškom i napravite blage razreze po dužini.

Poređajte u tepsiju, obloženu papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni na 20 minuta. Izvadite i ostavite da se u potpunosti ohladi.

Uzmite silikonsku četkicu, potopite u kakao tako što malo pre nego što bude gotova dodate maskarpone. Isključite i odvojte.

Sastavite ovu unikatnu voćnu tortu tako što stavite jednu koru na pravougaoni poslužavnik. Prelijte polovinom soka, stavite krem (možete da poređate malo voća), zatvorite drugom korom. Zalijte i nju i završite kremom.

Uzmite 8 komada trakica do 10 cm i stavite u svaki ugao po jednu tako što stavite malo krema u donji deo da se zalepi.

Ostale trake zalepite čokoladom koju ste prethodno istopili na vodenoj pari ili u mikrotalasnoj.

Ostavite tortu Gajba sa voćem u frižider na jednu noć da se stegne.

Dekorišite voćem po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: