Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Zečetina»Pečeni zec»Punjeni marinirani zec sa pirinčem i povrćem

Punjeni marinirani zec sa pirinčem i povrćem

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Punjeni marinirani zec sa pirinčem i povrćem3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
8
"Zečije meso je veoma suvo, zato se pri kuvanju pridržavajte ovog recepta, da biste mogli da se obradujete jednom sočnom i ukusnom rezultatu"

Potrebni sastojci

  • zec - 1 komad, domaći oko kg
  • za marinadu
  • voda - da se pokrije zec
  • crveno vino - 1 šolja
  • sirće - 1 šolja
  • za mazanje
  • so - 1 kašika, puna
  • aleva paprika - 1 kašika
  • ulje - 3 kašike
  • za nadev
  • ulje - 1 šolja
  • mladi luk - 1 vezica
  • šargarepa - 3 komada
  • pečurke - 250 g
  • krompir - 3 komada
  • pirinač - 300 g
  • slanina - 200 g
  • biber
  • so - po ukusu
  • topla voda - 900 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite zeca u veliku šerpu. Napunite šarpu hladnom vodom tako da prekrije zeca i sipajte sirće i vino. Ostavite tako ne manje od 6 sati.

Nakon što izvadite zeca, procedite i osušite. Namažite ga prethodno pomešanim začinima za mazanje, trljajući iznutra i spolja. Staite veoma dobro namazanog zeca u šerpu s poklopcem.

Za nadev u šerpu sipajte ulje i dodajte prethodno na krupnije isečeno povrće (mladi luk, šargarepe, pečurke i krompir), zapržite dok ne ostanu na masnoći.

Dodajte prethodno veoma dobro opran pirinač pod tekućom vodom i na kocke isečenu slaninu, promešajte i pržite oko 3 minuta.

Posolite i pospite biberom po ukusu.

Napunite stomak zeca delom nadeva, zatvorite, tako što spojite meso sa 2 ili 3 čačkalice.

Preostači nadev rasporedite po dnu posude za pečenje oko ukusnog punjenog zeca.

Sipajte 900 ml tople vode u zatvorite poklopac na posudi.

Stavite posudu u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 2 sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: